Kosorjeva je pojasnila, da so šli do vhoda v jamo, si ogledali fotografije, ki so bile posnete v jami, in se seznanili s potekom dosedanje preiskave. Foto: Reuters
Kosorjeva je pojasnila, da so šli do vhoda v jamo, si ogledali fotografije, ki so bile posnete v jami, in se seznanili s potekom dosedanje preiskave. Foto: Reuters
Huda jama
Deželni poslanec Zavezništva za prihodnost Avstrije Manfred Stromberger meni, da so nova odkritja o povojnih pobojih tehten razlog za takojšnjo odstranitev vseh partizanskih spomenikov na avstrijskem Koroškem. Foto: Jože Jagrič
Barbarin rov
Kosorjeva je pojasnila, da so šli do vhoda v jamo, si ogledali fotografije, ki so bile posnete v jami, in se seznanili s potekom dosedanje preiskave. Foto: Reuters
Slovenska in hrvaška delegacija pri Barbarinem rovu

Kosorjeva je pojasnila, da so šli do vhoda v jamo, si ogledali fotografije, ki so bile posnete v jami, in se seznanili s potekom dozdajšnje preiskave. "Po tistem, kar sem videla in slišala, sem brez besed."

"S slovenskimi kolegi smo se pogovarjali, ali lahko Hrvaška pomaga, saj naj bi bili v jami tudi Hrvati. Hrvaški državni tožilec in slovenska državna tožilka sta že od petka v nenehnem stiku," je pojasnila vodja hrvaške delegacije. Poudarila je, da so Sloveniji ponudili pomoč pri procesu identifikacije žrtev, če bo to mogoče, saj ima Hrvaška veliko izkušenj na tem področju zaradi žrtev domovinske vojne. "Seznanili smo se s tem, kaj je bilo doslej narejeno, morda je tu tisoče posmrtnih ostankov. Prizori so zares strašni in mučni," pravi Kosorjeva.

Karamarko: Šlo je za eksekucijo


Hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko je Hudo Jamo označil kot strašno grobišče, v Sloveniji pa je po njegovih navedbah takih grobišč več kot 600, na Hrvaškem 840, v BiH-u pa kakšnih 90. Po njegovem mnenju je doslej hrvaška policija preiskala 24 tovrstnih grobišč, ob tem pa je napovedal še intenzivnejše delo na tem področju. "To, kar je tukaj storjeno, je lahko naredil samo bolan um. Tukaj je šlo za eksekucijo," je dejal Karamarko.

Vodja slovenske delegacije, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, je zatrdila, da Slovenija vse vojne žrtve obravnava enako ne glede na narodnost. "Ni potrditve, da bi bili tukaj Hrvati, za zdaj so samo domneve, nimamo pisnih verodostojnih virov o tem, kaj se je tukaj dogajalo," je pojasnila Kopač Mrakova.

Predstavniki Slovenije in Hrvaške so nato pri kapelici pred Barbarinim rovom položili venca.

Dela v Hudi Jami se nadaljujejo
Sektor celjske kriminalistične policije nadaljuje svoja opravila, najprej bodo dokumentirali in po načelih kriminalistične tehnične stroke zavarovali čevlje in drugo opremo. Ko bo izdana odredba preiskovalnega sodnika, v kateri bo opredeljen obseg dela s posmrtnimi ostanki, pa bodo svoje delo začeli predstavniki inštituta za sodno medicino. To naj bi se začelo še v tem tednu.

Po končanih sodnomedicinskih opravilih bodo posmrtni ostanki prepeljani v grobnico na pokopališču v Mariboru, ki je bila zgrajena za hrambo posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev. Pred začetkom nadaljnjih kriminalističnih opravil je bil za zagotovitev varnosti v rudniškem rovu opravljen tudi pirotehnični pregled. Pirotehniki bodo še naprej zagotavljali varno delo strokovnjakom inštituta za sodno medicino.

Odkritje odmevalo v Avstriji
Odkritje grobišča v Hudi Jami je odmevalo tudi v Avstriji, koroški skrajnodesni politični tabor pa je zgodbo izrabil tudi za aktualno politične namene. Deželni poslanec Zavezništva za prihodnost Avstrije Manfred Stromberger meni, da so nova odkritja o povojnih pobojih tehten razlog za takojšnjo odstranitev vseh partizanskih spomenikov na avstrijskem Koroškem, za odvzem vseh odlikovanj, ki jih je Avstrija podelila slovenskim partizanom oziroma protifašističnim borcem, za kritiko na račun manjšinskih institucij, in tistih zgodovinarjev, med njimi posebej omenja uglednega Štefana Karnerja z graške univerze, ki so protifašistični upor koroških partizanov ustoličili kot eno pomembnejših dejanj v procesu nastanka oziroma osamosvojitve avstrijske države, je za Radio Slovenija poročal Lojze Kos. Huda Jama je po Strombergerju in po njegovih strankarskih kolegih dokaz, da je izvirni greh vseh grozot druge svetovne vojne in po njej v partizanstvu, in ne v nacizmu.

Na Hrvaškem o odkritju poročali brez senzacionalizma
O odkritju grobišča so poročali tudi hrvaški mediji, ki so v glavnem povzemali poročanje slovenskih organov, ki se ukvarjajo z najdbo v rudniku pri Laškem. Združenje borcev, invalidov in vdov domovinske vojne Podravke pa je od državnega pravobranilstva Hrvaške zahtevalo, da takoj začne preiskavo v zvezi s posmrtnimi ostanki žrtev likvidacije po koncu druge svetovne vojne, ki so bile najdene v rudniku, saj naj bi bilo med njimi veliko Hrvatov. Zapisali so še, da so šokirani in zgroženi nad najnovejšim podatkom o posmrtnih ostankih žrtev likvidacije, ki so bili najdeni pri Laškem.

A. M./T. K.

Slovenska in hrvaška delegacija pri Barbarinem rovu