Sedež borze v Frankfurtu. Foto: Reuters
Sedež borze v Frankfurtu. Foto: Reuters
Angela Merkel
Angela Merkel pogosto omenja uspešno gospodarstvo, medtem ko Martin Schulz poudarja socialno neenakost. Foto: Reuters

Kanclerka Angela Merkel poudarja uspehe, njen glavni tekmec Martin Schulz pa opozarja na socialno nepravičnost, ki kljub gospodarskim uspehom ostaja. Viša se število ljudi pod pragom revščine, zato vse stranke v predvolilni kampanji obljubljajo davčne olajšave, predvsem socialni demokrati (SPD) pa več denarja za šolstvo, infrastrukturo, vrtce in družine.

Na številnih predvolilnih shodih je slišati, da gre Nemčiji gospodarsko izjemno dobro. Na shodih Merklove ljudje to izpostavljajo kot vzrok, da jo bodo znova volili. Kandidat SPD-ja Schulz ob tem opozarja, da ne gre vsem v Nemčiji zaradi tega dobro in da je potrebne več socialne pravičnosti.

Nemčija je očitno bogata država, a ne gre vsem v Nemčiji dobro. "Zato so potrebni enak dostop do izobrazbe, ukinitev plačila vrtca, varnost, da lahko obdržiš delovno mesto - to so reči, o katerih govorimo, ko govorimo o socialni pravičnosti v tej državi in seveda tudi o pokojninah," je prepričan Schulz.

Fuest: SPD po načelu Dedka Mraza
Presežek je posledica višjih prihodkov davkov in nižjih socialnih izplačil ob nizki brezposelnosti. Hkrati pa ti uspehi odpirajo vrata zahtevam po več socialne pravičnosti. CDU, SPD in Zeleni obljubljajo olajšave za družine, CDU manj, SPD več. Naš sogovornik, eden najvplivnejših nemških ekonomistov z münchenskega gospodarskega inštituta IFO, Clemes Fuest, pravi, da je nujno potrebno v šolstvo vložiti več, a da med obema strankama ni bistvenih razlik v ponudbi.

"Pri davčni politiki, obe stranki želita znižati obdavčitve prihodkov, obstajajo minimalne razlike, SPD želi nekoliko bolj obremeniti tiste, ki zaslužijo več, CDU olajšati vse skupaj, ampak razlike niso velike. To, kar pri SPD-ju pride bolj do izraza kot pri CDU-ju, je načelo Dedka Mraza - več denarja za vrtce, infrastrukturo, izobrazbo. Imamo predstavo, da bo država dala denar vsemu. Pri CDU-ju je to manj poudarjeno, a tudi oni veliko obljubljajo," meni Fuest.

Čeprav je pravičnost osrednji slogan Socialdemokratske stranke, jim je s tem uspelo prepričati le dobrih 20 odstotkov volivcev. CDU-ju jih je s sloganom "V Nemčiji dobro in radi živimo" uspelo prepričati okoli 16 odstotkov več.