Dačić je napovedal nove pogovore s kosovskimi Srbi. Foto: EPA
Dačić je napovedal nove pogovore s kosovskimi Srbi. Foto: EPA

"Sporazum je treba uresničiti. Vprašanje je samo, ali bomo to storili skupaj, kar bi bilo najbolje," je dejal srbski premier in izrazil prepričanje, da ima vlada večinsko podporo srbskega naroda.

Po njegovih besedah je treba dogovor uresničiti, medtem ko nihče nima pravice, da Srbijo vodi v propad. Referendum ni opcija, je zatrdil.

Dačić je poudaril, da njegova vlada ne bo spremenila usmeritve in da ima vse mehanizme za uresničitev dogovora, ki ga je po večmesečnih pogajanjih sklenil s kosovskim premierjem Hashijem Thacijem 19. aprila.

Predstavniki Srbov s severa Kosova so na srečanju v Beogradu predstavnikom srbske vlade dejali, da v tem trenutku referendum o dogovoru ni najboljša možnost. Zavezujoč referendum o dogovoru je kosovskim Srbom predlagala srbska vlada.

Predsednik Srbskega narodnega sveta severnega Kosova Milan Ivanović je po večurnih pogovorih na sedežu srbske vlade dejal, da je bruseljski sporazum nesprejemljiv, ker ogroža življenjske interese Srbov.

Srbov, ki živijo južno od reke Ibar, ni bilo na sestanku v Beogradu. Zaradi tega so tudi ves čas pogovorov protestirali pred vladno stavbo.

Ivanović je v povezavi s tem dejal, da Srbi s severa Kosova niso odločali, kdo bo na sestanku. Izrazil je upanje, da bodo prisotni na naslednjem sestanku, ki je napovedan za 7. maj.