Dalajlama je pred polno dvorano Tabor predaval o etiki novega tisočletja. Foto: MMC RTV SLO
Dalajlama je pred polno dvorano Tabor predaval o etiki novega tisočletja. Foto: MMC RTV SLO

Na prvem obisku v Sloveniji mi je bilo zelo lepo. Tokrat je k vam prišla ista oseba, a brez enega organa, brez žolča. Govorijo, da ima dalajlama čudežno moč ozdravljenja, a jaz sem znanstveni dokaz, da teh moči nimam.

Dalajlama
Dalajlama na vprašanje hrvaškega novinarja, kdaj bo obiskal Hrvaško
Dalajlama
Dalajlama je z mariborskim županom in rektorjem mariborske univerze v mestnem parku zasadil drevo miru. Foto: MMC RTV SLO
Dalajlama
V parku se je na lep sončen dan zbrala množica ljudi, ki so želeli na svoje oči videti, kako bo tibetanski duhovni voditelj posadil drevo miru. Foto: MMC RTV SLO
Dalajlama v Mariboru

Na osrednjem predavanju v Mariboru z naslovom "Etika za prihodnje tisočletje" je dalajlama pokazal, zakaj je tako priljubljen in iskan govorec, saj je s hudomušnostjo in neposrednostjo navdušil večtisočglavo množico. Večji del enournega predavanja je namenil pomenu izobraževanja o pravih vrednotah, ki jih ne more kupiti denar, ampak morajo priti iz srca.

Poudaril je, da moderna etika ne more temeljiti na religijskem delovanju, ampak je treba spodbujati univerzalno, sekularno etiko, ki spoštuje tako verujoče kot neverujoče. Večkrat je omenil pomembnost poštenja, odprtosti in harmonije. "Ljudje smo socialne živali, zato je za nas harmonija zelo pomembna. Ampak tudi čebele in mravlje, ki ne poznajo ustave in policije, si prav tako pomagajo in delujejo usklajeno," je povedal.

Spoštuje Evropsko unijo in njen temeljni princip
Dalajlama je dodal, da je vedno občudoval Evropsko unijo in njen temeljni princip - združenje enakih, od katerega ima veliko korist tudi Slovenija. Omenil je tudi Kitajsko, a le v nepolitičnih izjavah, v katerih je povedal, da spoštuje njihovo tisočletno tradicijo in ljudi, ki tam živijo, kritizira pa le peščico, ki ne razume pomena harmonije.

Občinstvo mu je ploskalo, ko je poudaril pomen notranje v nasprotju z zunanjo lepoto in pozval ženske, naj bodo bolj vključene v izobraževanje in spodbujanje človeških odlik, saj so bolj sposobne občutiti tujo nesrečo in trpljenje.

"Očitno obstaja veliki brat, ki se ga vsi bojijo"
Na tiskovni konferenci po predavanju je dalajlama dobrovoljno odgovarjal na vprašanja novinarjev. Na vprašanje, zakaj se ga nekateri svetovni politiki bojijo in se ne želijo srečati z njim, je odgovoril: "Očitno obstaja veliki brat, ki se ga vsi bojijo". Ob tem je dalajlama povedal še, da si Tibet ne želi samostojnosti, saj so zavezani, da ostanejo v okviru Kitajske. Je pa poudaril, da si želijo večjo stopnjo avtonomnosti, saj imajo svojo kulturo, svoj lastni jezik in svojo pisavo, ki je povsem različna od kitajske.

"Kitajci so hoteli uničiti našo kulturo, naš jezik in našo religijo, mi pa smo vedno hoteli in še vedno hočemo le večjo neodvisnost, da bi lahko ohranili svojo kulturo, jezik in budizem," je povedal dalajlama in dodal, da je tudi na Kitajskem vedno več ljudi, ki izražajo svoje nasprotovanje uradni politiki do Tibeta. "Nihče ne ve, kdaj se bom vrnil v Tibet," je odgovoril na vprašanje, kdaj se bo vrnil v svojo državo.

"Majhni narodi imajo lahko več duha"
"V majhni posodi vzplamti velik ogenj," je z mislijo na Slovenijo dopoldne ob zasaditvi himalajske breze v mestnem parku v Mariboru dejal dalajlama. S tem je Slovence spomnil, da imajo včasih majhni narodi več duha in lahko pomembno pripomorejo tudi pri utrjevanju človekovih vrednot. Dalajlama je v mestnem parku v Mariboru v družbi mariborskega župana Franca Kanglerja in rektorja mariborske univerze Ivana Rozmana zasadil drevo miru. V kratkem nagovoru je tibetanski verski voditelj dejal, da podobno kot lahko majhni narodi storijo veliko, tako naj tudi to majhno drevo med velikimi zraste in ustvarja harmonijo.

Dobro razpoloženi dalajlama, ki je na svojem drugem obisku v Sloveniji, je zbranim dejal, da je opazil, da je Slovenija majhna dežela, a polna življenja. "Na poti z letališča v Maribor sem opazoval naravo in čudovite hiše. Zaželel sem si, da bi v eni izmed njih preživel tri mesece," je povedal dalajlama in si prislužil aplavz številčne množice, ki se je v sončnem vremenu zbrala v parku.

21. stoletje naj bo stoletje dialoga
Ena največjih moralnih avtoritet današnjega časa, ki že od leta 1959 živi v izgnanstvu v Indiji, je poudarila, da šest milijard ljudi ne more preživeti, če vsak misli le nase. "Vsak prebivalec sveta je član 'nas', zato je vsak boj zastarel način razmišljanja. 20. stoletje je bilo stoletje prelivanja krvi, tudi naš narod je to občutil, zato naj bo 21. stoletje stoletje dialoga," je povedal dalajlama.

Po zasaditvi drevesa se je dalajlama odpravil pred Prvo gimnazijo v Mariboru, kjer je nagovoril predvsem mlade. Dejal jim je, da njegova generacija pripada preteklosti, župan Kangler je nekje na sredini, nova generacija pa so mladi, ki morajo zgraditi stoletje sočutja in harmonije. Po glasbenem nastopu dijakov in krajšem ogledu notranjosti gimnazije je dalajlama dejal še, da sta pomembni le dve stvari, srce in zdrav razum, ki morata naš trud skupaj pripeljati do cilja.

V kabinetu mariborskega župana so za MMC povedali, da je za pripravo obiska dalajlame zadolženih med 50 in 60 ljudi, mestu pa je na pomoč predvsem pri varnosti priskočila tudi država. Dalajlama v Slovenijo ni prišel sam, ampak ga spremlja okrog osem spremljevalcev. Koliko bo Maribor tridnevni obisk stal, še ni znano, presežni denar od prodaje vstopnic za predavanje pa bodo dali za dobrodelne namene. V razprodani dvorani Tabor bo dalajlamo poslušalo med 4.000 in 5.000 ljudi.

Nobelov nagrajenec za mir je na svoj že drugi obisk v Slovenijo prispel v ponedeljek zvečer. V hotelu Habakuk, kjer stanuje med obiskom, sta ga sprejela mariborski župan Franc Kangler in slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Ivo Vajgl. Pred kosilom se je srečal še z opozicijskima voditeljema Janezom Janšo (SDS) in Radovanom Žerjavom (SLS), medtem ko se preostali državni predstavniki vabilu niso odzvali. V sredo bo imel dalajlama še eno predavanje o sočutju, ob 13. uri pa bo zapustil Slovenijo.

Na prvem obisku v Sloveniji mi je bilo zelo lepo. Tokrat je k vam prišla ista oseba, a brez enega organa, brez žolča. Govorijo, da ima dalajlama čudežno moč ozdravljenja, a jaz sem znanstveni dokaz, da teh moči nimam.

Dalajlama
Dalajlama na vprašanje hrvaškega novinarja, kdaj bo obiskal Hrvaško
Dalajlama v Mariboru