Sirska vojska je v zadnjem času prevzela pobudo na bojišču in upornikom zadala več porazov. Foto: EPA
Sirska vojska je v zadnjem času prevzela pobudo na bojišču in upornikom zadala več porazov. Foto: EPA
F-16
Morebitna vojaška akcija proti sirskemu režimu bi vključevala tudi ameriške lovce f-16. Foto: EPA
Ban je dejal, da takih prizorov, kot so jih videli na fotografijah preteklo sredo, "v 21. stoletju še nismo videli". Foto: EPA
Biden je najvišji ameriški predstavnik, ki je neposredno obtožil sirski režim uporabe kemičnega orožja. Foto: EPA
Zasedanje Arabske lige se je končalo z obsodbo sirskega režima za uporabo kemičnega orožja. Foto: MMC RTV SLO
Bašar al Asad
Al Asad je obtožbe o napadu s kemičnim orožjem označil za nesmiselne. Foto: EPA
Sirija
Nadzorniki ZN-a so nadaljevali delo, potem ko so v torek zaradi varnostnih razlogov prekinili preiskavo. Foto: EPA

Zahodne velesile se intenzivno pripravljajo na vse verjetnejše vojaško posredovanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ga obtožujejo napada s kemičnim orožjem proti upornikom.

"Kakršna koli vojaška akcija ne bi bila enostranska. Vključevala bi več mednarodnih partnerjev," je dejal neimenovani visoki ameriški funkcionar in pojasnil, da bi napadi v Siriji, če bi bili odobreni, lahko trajali več kot le en dan.

Za zdaj še niso jasni ameriški načrti vojaške operacije, o kateri sicer še premlevajo, a je govorica orožja vse glasnejša. Morebitna akcija bi vsekakor vključevala raketne napade z rušilcev v Sredozemskem morju, ob potrebi pa bi lahko posredovala tudi bojna letala. "Trenutno preučujemo vse možnosti," je še dejal ameriški funkcionar.

Zahodne države režimu v Damasku očitajo, da je pred tednom dni na obrobju prestolnice uporabil kemično orožje v napadu, v katerem naj bi bilo ubitih več sto ljudi. Sirska vlada očitke odločno zavrača, a Zahod kljub temu že rožlja z orožjem.

A kot je sporočila britanska vlada, vojaškega posega ne bo do poročila preiskovalcev ZN-ja o dokazih uporabe kemičnega orožja. Ti naj bi za pregled in poročilo potrebovali še vsaj štiri dni.

"Sirija bo presenetila napadalce"
Ob morebitnem tujem vojaškem posredovanju bo Sirija postala "pokopališče za napadalce", pa je posvaril sirski premier Vael Al Halki in ob tem zahodne države obtožil, da si izmišljujejo izgovore za napad.

Halki je prepričan, da bo Sirija "presenetila napadalce". "Kolonialistične grožnje" zahodnih sil Sirije ne bodo prestrašile - predvsem zaradi volje in odločenosti sirskega ljudstva, ki se ne pusti poniževati, je bil oster v izjavah na državni televiziji.

Dodal je, da si Zahod izmišljuje izgovore za vojaško posredovanje proti Siriji. "Izmišljujejo si lažne scenarije in fiktivne alibije za vojaško posredovanje v Siriji," je dejal premier.

Namestnik sirskega zunanjega ministra Faisal Mukdad pa je medtem dejal, da je Zahod protirežimske upornike spodbudil k uporabi strupenega plina, odgovornost za katerega so nato pripisali režimu kot izgovor za posredovanje. "Teroristične skupine so uporabile sarin v več predelih države s spodbudo Američanov, Britancev in Francozov," je poudaril.

Spodbujanje teh zahodnih držav se mora ustaviti, je opozoril Mukdad in dodal, da bodo sicer "te skupine kemično orožje kmalu obrnile proti prebivalcem Evrope". Mukdad je z novinarji govoril po srečanju z odposlanko ZN-a za razorožitev Angelo Kane, ki vodi ekipo inšpektorjev ZN-a.

Ban: Inšpektorji potrebujejo čas
Domnevni napad z živčnim bojnim strupom preiskujejo inšpektorji ZN-a, ki so v Damasku. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je poudaril, da inšpektorji za ugotovitev, ali je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje, potrebujejo čas.

"Ključno je ugotoviti dejstva. Ekipa Združenih narodov je zdaj tam, da stori prav to. V dneh po napadu zbirajo vzorce in intervjuvajo žrtve in očividce. Ekipa potrebuje čas, da opravi svoje delo," je v Haagu dejal prvi mož Svetovne organizacije.

Sirska kriza odmeva tudi na spletu
Hekerska skupina Sirska elektronska vojska je včeraj otežila dostop do New York Timesa, Twitterja in Huffington Posta, potem ko je napadla avstralsko spletno družbo, ki upravlja omenjene strani.

Inšpektorji ZN-a, ki jim je sirska vlada po večkratnih pozivih le dovolila na kraj napadov, so se danes vrnili na delo, potem ko so včeraj zaradi varnostnih razlogov prekinili preiskavo.

Damask je inšpektorje zaprosil, da preiščejo še tri dodatne kraje, kjer naj bi bilo uporabljeno kemično orožje.

O Siriji je za zaprtimi razpravljal tudi Varnostni svet ZN-a, ki ima na mizi britanski predlog resolucije, s katero bi odobrili vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov.

Rusija naj bi vztrajala, da morajo inšpektorji ZN-a pred razpravo o kakršni koli resoluciji zaključiti svoje delo. V zadnjih dveh letih sta Rusija in Kitajska že vložili veto na tri resolucije, s katerimi so zahodne države želele okrepiti pritisk na Asada brez uvedbe sankcij.

ZDA ne dvomijo o krivdi Al Asada
Ameriški podpredsednik Joe Biden je v torek ponovil prepričanje ZDA, da je sirska vlada uporabila kemično orožje in da je za uporabo odgovoren Al Asad. Po njegovih besedah morajo tisti, ki so uporabili kemično orožje zoper nemočne moške, ženske in otroke, za to odgovarjati.

Ameriške in britanske vojaške sile se že pripravljajo na morebiten poseg v Siriji. Ameriški predsednik Barack Obama se je v torek zvečer srečal z najvišjimi vojaškimi in varnostnimi predstavniki, s katerimi je razpravljal o najnovejšem dogajanju. Obama je v tednu po napadu opravil 88 telefonskih klicev, v katerih je z različnimi voditelji razpravljal o mogočih scenarijih.

Po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše Jaya Carneyja bi ameriške sile v tej državi izvedle zelo omejeno vojaško operacijo z raketnimi napadi na vojaške točke in brez vojaških enot na sirskih tleh.

Uporaba kemičnega orožja v Siriji je "nesprejemljiva" in "ne more ostati brez odziva", je poudaril generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen po sestanku veleposlanikov članic zavezništva. "Ocenjujemo, da je uporaba kemičnega orožja grožnja mednarodnemu miru in varnosti," je še izpostavil.

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da je Francija pripravljena "kaznovati" odgovornega za napad. Pripravljenost sodelovati v napadu zoper Sirijo, tudi če VS ne bi dosegel dogovora o napadu, je izrazila tudi Avstralija.

Arabska liga, ki se je v torek srečala na izrednem zasedanju, je obsodila uporabo kemičnega orožja, odgovornost zanjo pa pripisala Al Asadu.

ZDA so napovedale, da bodo v prihodnjih dneh objavile poročilo svojih obveščevalnih agencij o napadu v Guti, kjer naj bi po besedah upornikov v umrlo 1.300 ljudi, po podatkih britanske nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice, ki se zanaša na podatke mreže aktivistov in zdravstvenega osebja v Siriji, pa je zaradi izpostavljanja strupenemu plinu v Siriji od srede umrlo najmanj 322 ljudi, od tega 54 otrok.

Sirski režim je ostro zavrnil navedbe, da je v napadu pred tednom dni uporabil kemično orožje, in krivdo za uporabo pripisal upornikom. ZDA doslej še niso podale konkretnih dokazov, da bi bil za napad kriv Al Asadov režim, ki obtožbe odločno zanika, je dejal sirski zunanji minister Valid Moalem in zagotovil, da bodo za obrambo uporabili vsa sredstva.

Ob tem je izzval Washington, naj dokaže odgovornost za napad s kemičnim orožjem. Opozoril je, da so ZDA podobno lagale že leta 2003 pred napadom na Irak.

Kot poroča dopisnik BBC-ja iz Damaska, je velik del Sircev, predvsem tistih, ki podpirajo vladajoči režim, prepričanih, da je obisk inšpektorjev le korak naprej v upravičevanju vojaškega napada zahodnih sil. Opozicija vztraja, da bodo inšpektorji našli neizpodbitne dokaze za to, da je za uporabo kemičnega orožja zoper civiliste odgovoren sirski režim.

Rusija, Iran in Kitajska so opozorili na "katastrofalne posledice", kot so se izrazili v Moskvi, napada, ki bi ga zahodne sile izvedle na že tako porušeno Sirijo, saj že več kot dve leti trpi v državljanski vojni, ki je zahtevala že več kot 100.000 življenj.

Kakršno koli vojaško posredovanje ZDA proti Siriji bo pomenilo "katastrofo" za regijo, je opozoril iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej. "Ameriško posredovanje bo katastrofa za regijo, ki je kot skladišče smodnika," je povedal na srečanju s kabinetom novega iranskega predsednika Hasana Rohanija.

Zahodna javnost močno nasprotuje vojaškemu posegu v Siriji, predvsem med Američani je nasprotovanje zelo izrazito. V soboto objavljeni izidi javnomnenjske ankete agencije Reuters in inštituta Ipsos so pokazali, da kar 60 odstotkov Američanov nasprotuje posredovanju ameriških sil v Siriji. Le devet odstotkov jih meni, da bi moral Obama dovoliti ukrepanje.

Podpora Američanov za posredovanje bi bila večja, če bi bilo potrjeno, da je bilo v spopadih uporabljeno kemično orožje. Poseg ameriških sil v Siriji bi namreč v tem primeru podprlo 25 odstotkov Američanov, 46 odstotkov pa bi jih bilo proti. To je še več kot v anketi, ki so jo objavili 13. avgusta. Takrat je posegu, tudi če bi bilo potrjeno, da je sirski režim uporabil kemično orožje, nasprotovalo 41,6 odstotka vprašanih.

Šterbenc: Sirija le arena za boj zunanjih akterjev
Konflikt v Siriji je tako destruktiven, ker je Sirija zgolj arena, v kateri se borijo mnogo širši, mnogo močnejši zunanji akterji, je za STA v komentarju dogajanja v Siriji dejal slovenski strokovnjak za Bližnji vzhod Primož Šterbenc. Šterbenc meni, da vojaško posredovanje v Siriji ni prava pot, saj je "situacija zelo vnetljiva".

"V tem smislu moramo upoštevati, da ravno države, ki danes najbolj poudarjajo, da je bilo uporabljeno kemično orožje in da ga je uporabil sirski režim - to so Francija, Velika Britanija, Turčija, pa tudi ZDA -, že vsaj dve leti zelo močno pomagajo upornikom, torej nasprotnikom sirskega režima," izpostavlja Šterbenc.

Šterbenc spominja, da sta Francija in Velika Britanija pred kratkim v EU-ju dosegli odpravo embarga na dobave orožja in da je tudi ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da bodo ZDA začele neposredno z orožjem zalagati sirske upornike. "Ker te države močno podpirajo upornike, njihova ocena glede tega, ali je bilo uporabljeno kemijsko orožje oziroma ali ga je uporabil režim, ni kredibilna," poudarja sogovornik.

"Konflikt v Siriji je tako destruktiven, ker je Sirija zgolj arena, v kateri se borijo mnogo širši, mnogo močnejši zunanji akterji," poudarja Šterbenc. Na eni strani gre za boj med šiitskim taborom, ki ga vodi Iran, in sunitsko dominiranim taborom, ki ga vodita Savdska Arabija in Katar.

Gre tudi za boj med taborom odpora proti zahodni, predvsem ameriško-izraelski hegemoniji na Bližjem vzhodu, ki ga tvorijo Iran, sirski režim, libanonsko gibanje Hezbolah in palestinsko gibanje Hamas.

"Ni mogoče izključiti, da so zahodne države v zadnjem času opazile, da je sirski režim na bojiščih prevzel vojaško pobudo, predvsem odkar je padlo strateško mesto Kusair," izpostavlja Šterbenc. Zahodne države se po njegovem dejansko bojijo, da bi sirski režim na bojiščih dosegel odločilno prednost, saj bi to pomenilo krepitev omenjenega tabora odpora.

Razmere v Siriji dosegajo vrelišče
Sirija vse bolj verjetna tarča napada
Razmere v Siriji dosegajo vrelišče
Sirija vse bolj verjetna tarča napada