Sirska vlada je inšpektorjem ZN-a v nedeljo dovolila obisk prizorišča domnevnega napada s kemičnim orožjem. Foto: EPA
Sirska vlada je inšpektorjem ZN-a v nedeljo dovolila obisk prizorišča domnevnega napada s kemičnim orožjem. Foto: EPA
Sirija
Foto: Reuters

Vse to spominja na dogodke pred desetimi leti, ko je bila uporabljena lažna informacija, da imajo Iračani orožje za množično uničevanje, s katerim so ZDA obšle stališče ZN-a in izvedle nepremišljeno potezo, katere posledice so dobro znane vsem.

Tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za zunanje zadeve Aleksander Lukaševič
Bašar al Asad
Asad je posvaril ZDA, da jo ob morebitnem posredovanju v Siriji čaka neuspeh. Foto: EPA
Chuck Hagel in Barack Obama
Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je razkril, da imajo ZDA že pripravljene različne možnosti (tudi vojaškega) posredovanja v Siriji. "To smo naredili in smo pripravljeni izpeljati katero koli od predlaganih možnosti – če se bo (Obama, op. p.) tako odločil," je dejal. Foto: EPA

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je potrdil, da je mednarodnim inšpektorjem uspelo doseči mesto Moadamijet Al Šam, kjer so se srečali z zdravniki in pregledali preživele domnevnega napada z živčnim bojnim strupom, ki naj bi ga prejšnji teden uporabil režim predsednika Bašarja Al Asada in je po navedbah upornikov zahteval več 1.300 smrtnih žrtev.

Inšpekcijska misija ZN-a naj bi v naslednjih dneh ugotovila, ali je dejansko prišlo do napadov s kemičnim orožjem. Strokovnjaki naj bi za testiranje v laboratoriju s petih lokacij vzeli vzorce zemlje, krvi, urina in tkiv žrtev. Da bi jim omogočile zbiranje dokazov, so se sirska vlada in uporniki dogovorili za prekinitev ognja.

Ban je sicer posvaril, da pri preiskavi ne gre zgubljati časa. "Vsaka ura šteje. Ne moremo si privoščiti novih zamud. Svet opazuje Sirijo," je dejal Ban.

Zeleno luč za skupino inšpektorjev je sirska vlada prižgala v nedeljo. Obiskali bodo lahko območja Vzhodne Gute in Moademijeta Al Šama na obrobju sirske prestolnice, a pri tem ne bodo ugotavljali, kdo je te napade izvedel. Obe strani pa odgovornost za uporabo živčnega plina obtožujeta druga drugo.

Na poti do prizorišča napada so bili inšpektorji tarča napadov ostrostrelcev, pri čemer ni bilo ranjenih. Sirski režim je za napad obtožil upornike, ti pa prorežimske sile. Po navedbah opozicije poskuša režim s tem ustrahovati ekipo ZN-a in jim preprečiti razkrivanje resnice.

Odločitev v nekaj dneh?
A kot kaže, Zahodu tudi preiskava neodvisnih inšpektorjev ZN-a v Siriji ni več dovolj. Zahodne velesile so namreč prepričane, da so napad izvedle sirske oblasti in da je preiskava pet dni po dogodku prepozna, saj da je veliko dokazov že uničenih. Za zdaj so bili pri izražanju tega mnenja najglasnejše ZDA, Velika Britanija in Francija, ki vse resneje razmišljajo o možnosti vojaškega posredovanja.

Zahod naj bi odločitev o morebitnem posredovanju v Siriji sprejel v nekaj dneh, je napovedal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Na vprašanje o morebitnem odzivu s silo je Fabius dejal, da odločitev še ni bila sprejeta.

Po njegovih besedah so odprte vse možnosti, edina, ki je ne predvideva, je, da ne bi naredili ničesar. Fabius je prepričan, da je odziv potreben, imeli naj bi celo "dolžnost, da se odzovejo". Dokazano naj bi namreč bilo, da je prejšnjo sredo blizu Damaska prišlo do "kemičnega pokola", odgovoren pa naj bi bil režim.

Pred njim so nanj kot na krivca za napad pokazale že druge zahodne države. Komentarji Bele hiše in diplomatska prizadevanja ZDA pa so v zadnjih okrepila vtis, da se Washington že pripravlja na odreditev vojaškega posredovanja v Siriji.

ZDA razmišljajo o vseh možnostih v zvezi z domnevno uporabo kemičnega orožja v Siriji, je dejal ameriški obrambni minister Chuck Hagel, ki pa je vendar opozoril, da "dokler ne bodo na voljo vsa dejstva in nismo absolutno prepričani o dogajanju v Siriji, ne bo razpravljal o posledicah delovanja ali nedelovanja". Poudaril pa je še, da "če bo sprejet kakršen koli ukrep, bo ta usklajen z mednarodno skupnostjo in v okviru tega, kar lahko pravno upravičimo".

Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da je uporaba kemičnega orožja sirske vlade proti lastnemu ljudstvu "moralna obscenost". O tem, kdo je za napadom, ZDA ne dvomijo, je dejal. Po njegovih besedah morajo vse države sprejeti odgovornost, da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje.

Britanski zunanji minister William Hague je tudi prepričan, da bi bil mednarodni odziv v Siriji mogoč tudi brez soglasne podpore VS-ja ZN-a. "Se je mogoče odzvati na kemično orožje brez popolne enotnosti Varnostnega sveta ZN-a? Rekel bi, da ja," je dejal Hague. Pripravljenost, da se pridruži mednarodni koaliciji proti sosednji Siriji tudi brez podpore VS-ja, je napovedala tudi Turčija.

Kitajska je medtem pozvala k "previdnemu" pristopu. "Vse strani bi morale obravnavati vprašanje kemičnega orožja previdno, da bi se izognili vmešavanju v reševanje sirskega vprašanja po politični poti," je sporočil zunanji minister Vang Ji.

Nad morebitnim posredovanjem v Siriji ni navdušena Rusija, sicer tesna zaveznica Asadovega režima. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Zahod opozoril pred vojaškim posredovanjem v konfliktu v Siriji brez odobritve VS-ja, saj bi to pomenilo resno kršitev mednarodnega prava.

"Uporaba sile brez odobritve VS-ja ZN-a je zelo resna kršitev mednarodnega prava, ki bi samo še poslabšala situacijo v Siriji," je povedal Lavrov in dodal, da se Zahod usmerja proti "zelo nevarni poti".

"Vse to spominja na dogodke pred desetimi leti, ko se je uporabila lažna informacija, da imajo Iračani orožje za množično uničevanje, s katerim so ZDA obšle stališče ZN-a in naredile nepremišljeno potezo, katere posledice so dobro znane vsem," je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

Svarilo iz Damaska
Pred vmešavanjem v Siriji svari tudi sirska vlada. Al Asad je ZDA posvaril pred "neuspehom", če se odločijo napasti Sirijo. Obtožbe o uporabi kemičnega orožja pa je zavrnil kot "žalitev za zdravo pamet".

Po Al Asadovih besedah na območju, kjer je prišlo do napada, mejnik med položaji upornikov in vojske ni jasen in sirski režim bi tvegal žrtve v lastnih vrstah, če bi uporabil kemično orožje. "Komentarji politikov na Zahodu in v drugih državah so žalitev za zdravo pamet. Gre za nesmisel," je dejal.

ZDA je posvaril pred napadom na Sirijo in izpostavil neuspeh njihovih predhodnih vojaških posredovanj. "ZDA grozi neuspeh tako kot v vseh predhodnih vojnah, ki so jih sprožile, od Vietnama do današnjih dni," je še dejal Al Asad.

Vse to spominja na dogodke pred desetimi leti, ko je bila uporabljena lažna informacija, da imajo Iračani orožje za množično uničevanje, s katerim so ZDA obšle stališče ZN-a in izvedle nepremišljeno potezo, katere posledice so dobro znane vsem.

Tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za zunanje zadeve Aleksander Lukaševič
ZDA ne dvomijo v odgovornost Damaska
V Siriji napad na inšpektorje ZN-a
ZDA ne dvomijo v odgovornost Damaska
V Siriji napad na inšpektorje ZN-a