Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovesnost ob 70. obletnici dneva D
Od peščenih plaž v slabem letu do Berlina
Na spominsko slovesnost v Normandijo povabljena tudi Slovenija

Na severu Francije so se zbrali svetovni voditelji, ki se bodo spomnili 70. obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji. V štirih dneh slovesnosti pričakujejo milijon ljudi.


"Ob današnji 70. obletnici želim počastiti spomin na vse, tako vojake kot civiliste. Želim dati priznanje vlogi prebivalcev Normandije,"
je v svojem govoru dejal francoski predsednik. To je bilo prvo uradno priznanje 20.000 civilnih žrtev, ki so umrle med 6. junijem in 22. avgustom 1944.

Slovesnosti so se začele v četrtek in se bodo končale v nedeljo. Prireditelji poudarjajo, da je letošnja obletnica, ki poteka v senci krize v Ukrajini, priložnost za razmislek in čas za povezanost med narodi.

Na kraju izkrcanja, ki je pomenilo začetek konca druge svetovne vojne, se je v petek zbralo okoli 1.800 veteranov, med njimi tudi Slovenec Anton Vratuša, ki je po navedbah Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije z 99 leti drugi najstarejši udeleženec. Slovenija je tokrat prvič povabljena na obletnico v Normandijo.

Slovesno kosilo svetovnih voditeljev
Mednarodna slovesnost na plaži Ouistreham predstavlja vrhunec obletnice, ki se jo je udležilo okoli 20 svetovnih voditeljev držav in vlad, med njimi ameriški, ruski in ukrajinski predsednik Barack Obama, Vladimir Putin in Petro Porošenko, kot tudi nemška kanclerka Angela Merkel in britanska kraljica Elizabeta II.

Poklon vojnim veteranom
Francoski predsednik Francois Hollande se je v govoru na osrednji slovesnosti najprej poklonil veteranom, ki so prišli na slovesnost. Kot je dejal, so vojaki, ki so se izkrcali v Normandiji pred 70 leti, delili sanje - obljubo o svetu, ki bo brez tiranije in vojne ter sanje o družbi, ki bo pravičnejša in bolj bratska.

Mladeniče je na sam dan D po njegovih besedah pričakal pekel, a brez omahovanja so nadaljevali boj, da bi premagali "peklenski režim". Hollande se je v govoru poklonil tudi "pogumu rdeče armade" in "odločilnemu prispevku" nekdanje Sovjetske zveze za zmago v drugi svetovni vojni.

Poudaril je še, da je današnja osrednja spominska slovesnost namenjena vsem žrtvam nacizma, tako vojaškim kot civilnim, zaveznikom in Nemčiji. Po njegovih besedah je namenjena slavljenju sprave in ponovne združitve ter poklonu vsem veteranom, ki so bili prisotni.

Izkrcanje zavezniških sil se je začelo v noči na 6. junij leta 1944. Na "dan D" je na obalo Normandije začelo jurišati več kot 200.000 ameriških, britanskih, francoskih, kanadskih in drugih zavezniških vojakov.


Slovesnost ob 70. obletnici dneva D
Od peščenih plaž v slabem letu do Berlina
Na spominsko slovesnost v Normandijo povabljena tudi Slovenija