Pripadniki UNAMID-a. Foto: EPA
Pripadniki UNAMID-a. Foto: EPA

"Vsi pripadniki mirovnih sil so svobodni, zadržujemo pa tri Sudance," je povedal tiskovni predstavnik uporniškega Gibanja za pravičnost in enakost Gibril Adam Bilal.

Pripadniki mirovne misije Združenih narodov in Afriške unije (UNAMID) so že skoraj deset let vpeti v navzkrižni ogenj med sudanskimi vladnimi silami in darfurskimi uporniki.

Za mirovno misijo, ki je zaradi neučinkovitosti pogosto kritizirana, ugrabitev, čeprav enodnevna, pomeni nov udarec, saj se že tako spopada s premajhnim številom pripadnikov na ozemlju v velikosti Francije.

"Imamo vojake UNAMID-a, saj so stopili na naše ozemlje brez dovoljenja v spremstvu treh Sudancev, za katere sumimo, da delajo za tajne službe," je po zajetju tujih vojakov pojasnil Bilal in še dodal, da so pripadnike mirovnih sil prijeli v nedeljo pozno zvečer na severozahodu Darfurja.

V rokah upornikov so se znašli vojaki iz Senegala, Jemna in Gane.

Tiskovna predstavnica UNAMID-a Susan Manuel je sporočila, da so uporniki pripadnikom mirovnih sil dovolili oditi, vendar so ti še vedno na območju, saj niso hoteli zapustiti treh civilistov, ki so še vedno talci upornikov.

Večinoma nearabski uporniki iz Darfurja so se leta 2003 z orožjem uprli osrednjim oblastem v Kartumu in jih obtožili, da hočejo gospodarsko in družbeno marginalizirati zahodno sudansko pokrajino s pomočjo arabskih milic, ki so ustrahovale tamkajšnje nearabsko prebivalstvo.