Strani v Siriji druga drugo obtožujeta kršenja konvencij in uporabe prepovedanega orožja. Foto: Reuters
Strani v Siriji druga drugo obtožujeta kršenja konvencij in uporabe prepovedanega orožja. Foto: Reuters
Carla del Ponte
Del Pontejeva je nekdanja glavna tožilka na mednarodnem kazenskem sodišču za zločine, storjene na področju nekdanje Jugoslavije, zdaj pa preučuje stanje v Siriji. Foto: EPA

"Glede na zbrana pričevanja so uporniki uporabili kemično orožje, živčni plin sarin," je zatrdila Del Pontejeva. Preiskavo o tem morajo sicer še poglobiti in ugotovitve preveriti z novimi pričevanji, a glede na do zdaj znane podatke "trenutno nasprotniki režima uporabljajo plin sarin".

Dodala je: "Naši preiskovalci so bili v sosednjih državah, kjer so se pogovarjali z žrtvami, zdravniki in drugim osebjem. Sodeč po poročilu iz prejšnjega tedna obstajajo trdne, konkretne domneve, ki pa niso še neizpodbitni dokaz, o uporabi sarina. A potrebnih bo še več pogovorov z žrtvami." Ni pa ponudila podrobnosti, kdaj in kje naj bi sarin uporabili.

KAJ JE SARIN?
- Živčni plin, ki so ga iznašli nemški znanstveniki v okviru Hitlerjevih priprav na drugo svetovno vojno.
- Je 20-krat smrtonosnejši od cianida. Kapljica v velikosti bucikine glave ubije človeka.
- Imenujejo ga tudi 'jedrska bomba revnih', saj lahko majhna količina prizadene veliko ljudi.
- Omrtviči živčni sistem.
- Lahko se izdela le v laboratoriju, a z ne preveč zahtevno opremo.
- Zelo nevaren za izdelavo. Vsebuje štiri glavne sestavine.
Vir: BBC

Junija končno poročilo
Poudarila pa je, da je preiskovalna komisija ZN-a, katere članica je, še daleč od konca preiskave. Do junija, ko bo svoje ugotovitve predstavila svetu ZN-a za človekove pravice, lahko še vedno najdejo dokaze, da tudi vladni režim v Siriji uporablja tovrstno kemično orožje. Komisija je bila sicer ustanovljena avgusta leta 2011 za preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic v Siriji, kjer potekajo spopadi že vse od marca leta 2011.

Turške oblasti so medtem sporočile, da na Sircih, ki so jih ranjene prepeljali v Turčijo, izvajajo krvne teste, da bi ugotovili, ali so bili žrtve kemičnega orožja. Izsledki še niso znani.

Kazanje s prstom drug na drugega
Zahodne države v zadnjem času vse pogosteje izražajo zaskrbljenost, da se v spopadih med Al Asadovim režimom in uporniki uporablja kemično orožje. Strani uporabe tovrstnega orožja obtožujeta druga drugo. ZDA in Velika Britanija so nedavno dejale, da obstaja vse več dokazov, da so sarin uporabljale vladne sile.