Sirska begunka Carol Korba je v Slovenijo s soprogom prišla avgusta lani, tu se jima je rodil otrok, ki je brez državljanstva Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Sirska begunka Carol Korba je v Slovenijo s soprogom prišla avgusta lani, tu se jima je rodil otrok, ki je brez državljanstva Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Zgodba begunske družine Korba-Sulejman

Slovenske oblasti nekatere begunce, ki so lani prišli k nam iz Hrvaške, na podlagi dublinske uredbe vračajo na Hrvaško. In taka je tudi zgodba begunske družine Korba Sulejman, ki je v Slovenijo prišla pred dobrim letom. Njihovo deportacijo je zdaj zadržalo ustavno sodišče, ki bo odločilo, ali naj njihovo azilno prošnjo prevzame naša država. Varuhinja človekovih pravic bo sodišče zaradi izjemnosti primera zaprosila za prednostno obravnavo.

Sirska begunka Carol Korba je v Slovenijo s soprogom prišla avgusta lani, tu se jima je rodil otrok, ki je brez državljanstva. "Čutim, da spadam sem. Poleg tega se je moj otrok rodil v Sloveniji. Prav je, da ostane tu." Porod, negotovost in zavrnitve so načeli Carolino zdravje. "Zaradi depresije jemljem tablete. Glava me boli, ne morem spati. Včasih sploh ne morem držati sina ali skrbeti zanj. Počutim se leno," pripoveduje Carol.

Carol in Adela predvsem skrbi prihodnost njunega 10-mesečnega sina, ki ima prav tako zdravstvene težave in bo potreboval operacijo. Varuhinja človekovih pravic meni, da oblasti družine ne bi smele deportirati na Hrvaško.

"Menili smo, da bi lahko uporabili tudi drugačne možnosti in pri nas odločali o azilnem postopku. Gre za izjemen primer, v katerem je treba uporabiti vso človečnost in ravnati z največjo mero pravičnosti," je dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Da je kljub vsemu za obravnavo azilne prošnje družine Korba Sulejman pristojna Hrvaška, sta ministrstvu pritrdila upravno in vrhovno sodišče. Zastopnik družine meni nasprotno. "T. i. dublinska uredba ima tudi za take primere posebno določbo, ki omogoča vsaki državi, da kogar koli iz kakršnih koli razlogov hoče lahko prevzame," pa meni zastopnik družine Korba Sulejman Matevž Krivic.

Družini je na pomoč priskočil tudi slovenski Karitas in ji ponudil stanovanje. Ali lahko na odločitev ustavnega sodišča počakajo zunaj azilnega doma, bo odločilo ministrstvo za notranje zadeve, ki je že prejelo tako priporočilo psihiatra.

Prispevek Helene Milinković, Televizija Slovenija

Zgodba begunske družine Korba-Sulejman