V Hamburgu se je že danes zbralo okoli 12.000 protestnikov. Foto: Reuters
V Hamburgu se je že danes zbralo okoli 12.000 protestnikov. Foto: Reuters
V Hamburgu vre. Foto: Reuters
Tudi tokratno rokovanje med Trumpom in Merklovo so fotografi dodobra ovekovečili. Foto: Reuters
V Hamburgu nemiri pred vrhom G20
Hamburg zastražen pred vrhom G20

Nemška policija je sporočila, da je bilo ranjenih najmanj sedem policistov, ranjenih je bilo tudi več protestnikov, njihovega števila policija ni sporočila.

V mestu že ves teden vlada izredno stanje, lastniki trgovin gradijo barikade, prebivalci zapuščajo mesto, za varnost skrbi 20.000 policistov, na desettisoče je tudi protestnikov. Protestniki se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje, zato je mesto na severu Nemčije ves čas pod strogimi varnostnimi ukrepi. Burno je že nocoj, ko je bil napovedan levičarski protest z naslovom Dobrodošli v peklu, ki se ga je po navedbah policije udeležilo okoli 13.000 ljudi. Prvi izgredi so izbruhnili, ko so nekateri protestniki začeli metati steklenice in pirotehnične izdelke, na kar so policisti odgovorili z vodnimi topovi in solzivcem.

Organizatorji so po izgredih med policijo in okoli tisoč zamaskiranimi levičarskimi nasilneži, ki so se pomešali med ostale protestnike, protestni shod nato odpovedali. Policija je ob tem sporočila, da so poskušali "črni del" levičarskih protestnikov ločiti od mirnih demonstrantov, kar pa jim ni uspelo. Med izgredi naj bi bilo ranjenih nekaj ljudi. Natančnih številk policija še ni sporočila.

Več protestnikom so zavrnili vstop v Nemčijo
Na stotine protestnikov je danes prispelo s posebnim vlakom iz Švice, policisti pa so jih temeljito preiskali in jim zasegli plinske maske, obrazne maske in zaščitna očala. Nekaterim so tudi zavrnili vstop v Nemčijo.

Nemški voditelji, med njimi kanclerka Angela Merkel, so se zavzeli za pravico demonstrantov do mirnega protesta. Podprlo jih je tudi nemško vrhovno sodišče, ki je protestnikom dovolilo kampiranje v bližini prizorišča zasedanja G20. Najbolj množični protest je napovedan za soboto, na njem pa pričakujejo 100.000 ljudi. Nemška policija opozarja, da je med njimi kar 8.000 skrajnežev, ki so se pripravljeni zateči k nasilju.

Nekaj incidentov že bilo
Doslej je zaradi protestov že prišlo do nekaj incidentov. Nemška policija je tako v noči na sredo z vodnim topom razgnala nekaj sto protestnikov, ki so zasedli nekaj ulic na različnih lokacijah. Enega protestnika so pridržali, eden izmed mimoidočih, ki ni bil vpleten v proteste, je bil lažje poškodovan. V nedeljo je policija ob odstranjevanju šotorov, ki so jih aktivisti postavili ob bregu reke Elbe, uporabila tudi solzivec.

Trump že govoril z Merklovo
Sicer pa se svetovni voditelji že zbirajo v Hamburgu. Od nocoj do sobote bo tako v Hamburgu 20 voditeljev najpomembnejših držav, ki predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in 90 odstotkov svetovne proizvodnje.

Med njimi ruski predsednik Vladimir Putin, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ameriški predsednik Donald Trump, katerega rokovanje s kanclerko Merkel v hotelu Atlantic so fotografi dodobra ovekovečili - še zlasti, ker sta imela eno nerodno rokovanje že ob kanclerkinem pomladnem obisku v Washingtonu, navaja Deutsche Welle.

Njun pogovor je trajal dobro uro. Po navedbah iz nemške vlade sta spregovorila o vseh spornih temah. Govorila sta tudi o vseh zunanjepolitičnih žariščih, kot so Severna Koreja, Bližnji vzhod in vzhod Ukrajine. Pogovorov so se udeležili nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ameriški državni sekretar Rex Tillerson, Trumpova hčerka Ivanka in njen soprog Jared Kushner ter gospodarski svetovalec Bele hiše Garry Cohn in finančni minister Steve Mnuchin.

Pričakovanja od jutrišnjega vrha so velika, stališča udeležencev pa še nikoli niso bila tako različna, ugotavljajo poznavalci.

V Hamburgu nemiri pred vrhom G20
Hamburg zastražen pred vrhom G20