Predsednik Republike srbske Milorad Dodik bo zaslišan zaradi izvedbe referenduma, ki ga je ustavno sodišče BiH-a prepovedalo. Foto: EPA
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik bo zaslišan zaradi izvedbe referenduma, ki ga je ustavno sodišče BiH-a prepovedalo. Foto: EPA

"V Sarajevo zagotovo ne grem," je na novinarski konferenci v Banjaluki dejal Dodik in zatrdil, da je v glavnem mestu BiH-a ogroženo njegovo življenje. Dodal je, da je za to kriv predsedujoči predsedstvu BiH-a Bakir Izetbegović, ki je izjavil, da bi lahko Dodika doletela enaka usoda kot libijskega diktatorja Moamerja Gadafija.

Izetbegović dal ukaz za juriš na Dodika
"Izetbegović je s tem dal ukaz skrajnim skupinam za juriš na Dodika,"
je še dejal predsednik Republike Srbske. Kot je pojasnil, vabila na zaslišanje še ni prejel, je pa pripravljen pričati v enem od sedežev pravosodnih organov na ozemlju Republike Srbske. "Pripravljen sem dati izjavo o celotni farsi, povezani z ustavim redom in referendumom," je povedal Dodik, ki je na torkovi novinarski konferenci zavrnil, da bi odgovarjal na novinarska vprašanja.

Referendum kljub prepovedi ustavnega sodišča
Državno tožilstvo BiH-a je v ponedeljek sporočilo, da so začeli preiskavo zaradi nespoštovanja odločitve ustavnega sodišča glede nedeljskega referenduma v Republiki Srbski. Na referendumu je za ohranitev 9. januarja kot dneva Republike Srbske glasovalo 99,81 odstotka udeležencev.

9. januar 1992 vodil v vojno
Referendum so pripravili, čeprav ga je ustavno sodišče BiH-a prepovedalo zaradi neustavnosti datuma praznika, ker gre za spomin na dogodek, ki je privedel do vojne. Ustavno sodišče je tudi razsodilo, da je s tem kršena pravica Hrvatov in Bošnjakov v entiteti. 9. januarja 1992 je namreč del srbskih poslancev v parlamentu takratnega BiH-a sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH-u", torej Republike Srbske, čemur je sledila vojna.

Zahteva po presoji številnih zakonov
Dodik je napovedal, da bo skupina pravnikov Republike Srbske zahtevala presojo številnih zakonov, ki jih je sprejela Federacija BiH-a. Od ustavnega sodišča naj bi tudi zahtevali oceno ustavnosti 1. marca, ki ga v BiH-u praznujejo kot dan samostojnosti. V Republiki Srbski so zadnjih 25 let ignorirali 1. marec kot praznik, saj trdijo, da je bil referendum leta 1992 nezakonit, ker pri njem niso sodelovali Srbi.