So vsa imena žrtev iz Srebrenice prava? Foto: EPA
So vsa imena žrtev iz Srebrenice prava? Foto: EPA

"Seznam, ki ga je potrdila komisija za Srebrenico, ni imel zveze z dejanskim stanjem niti ni mogel biti pravilen, kar govori o potrebi, da oblasti in različne ustanove Republike Srbske občasno to vprašanje postavijo na dnevni red, da bi se potrdili dejstva o dogodkih v Srebrenici," je dejal Dodik po izrednem zasedanju vlade Republike srbske, na katerem so sprejeli podatke Republiškega centra za raziskovanje vojnih zločinov o poročilu komisije za Srebrenico.

Po Dodikovih besedah resnice o dogodkih v Srebrenici julija 1995 ne more potrditi poročilo komisije za Srebrenico, ker je takratni visoki mednarodni predstavnik Paddy Ashdown izvajal velikanski pritisk in grozil članom komisije ter tako zameglil njihovo objektivnost.

Mrtvi na volilnih seznamih?
Premier je še dodal, da se je manipuliralo s številkami, da obstajajo dokazi, da so bila imena tistih, ki so jih obravnavali za žrtve, tudi na povojnih volilnih popisih, in sklenil, da je zdaj treba ugotoviti, kdo je živ, kdo mrtev, kdo pokopan in kdo je življenje izgubil v vojaških operacijah, ko se je zgodil zločin v Srebrenici.

Poudaril je še, da bi moralo biti ugotavljanje pravega števila srebreniških žrtev, "ki bi lahko bilo manjše ali pa tudi večje", v interesu vseh v BiH-u.

Slovenski državljan prijet v zvezi s Srebrenico
Hrvaška policija je sporočila, da so v ponedeljek zvečer na mejnem prehodu Bajakovo proti Srbiji prijeli slovenskega državljana, za katerim je razpisana mednarodna tiralica zaradi sodelovanja pri genocidu v Srebrenici.

44-letni slovenski državljan, ki je bil rojen v Celju in ima tudi državljanstvo BiH-a, je bil prijet na avtobusu srbske registracije, ko je ta prispel na Hrvaško. Zdaj proti njemu poteka policijska preiskava, nato pa bo preiskovalni sodnik v Vukovarju sporočil, kdaj ga bodo premestili v pripor, kjer bo počakal na izročitev BiH-u, ki je tudi izdal tiralico.

Po poročanju medijev v BiH-u je bil prijeti slovenski državljan znan kot "Slovenac" ali "Žuća". V zadnjih letih naj bi živel v Bijeljini v BIH-u pod imenom Branimir Mirić.