Dörfler vztraja pri svojem stališču do dvojezičnih tabel. Foto: EPA
Dörfler vztraja pri svojem stališču do dvojezičnih tabel. Foto: EPA

Dörfler je za dvojezične krajevne table znova zahteval staro ureditev, ki jo je ustavno sodišče razveljavilo leta 2001. Zakon z zahtevo po 25-odstotnem deležu manjšine za dvojezično topografijo naj bi postal ustavni zakon, ustavno sodišče tako o njem ne bi moglo razsojati, je pojasnil Dörfler.

Avstrijski ustavni sodniki so 13. decembra 2001 za kraj Škocjan odločili, da ta ureditev ni v skladu z določili 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP). Namesto tega so dobrih deset odstotkov manjšinskega prebivalstva ocenili kot zadosten delež za obvezno postavitev dvojezičnih krajevnih tabel v skladu z ADP-jem. Odločba, ki so ji sledile številne druge, do danes ni bila uresničena.

Deželni glavar je prepričan, da je treba zakonodajo iz leta 1976 potrditi na ustavni ravni in "vsi bodo enkrat za vselej zadovoljni". Po Dörflerjevem mnenju je nesprejemljiv osnutek novele zakona o avstrijskih narodnih skupnostih, ki so ga po naročilu Centra avstrijskih narodnosti (CAN) pripravili vodilni avstrijski ustavni pravniki in za dvojezične krajevne table v skladu z odločitvami ustavnih sodnikov predlagali 10-odstotni delež manjšine. Kot je presodil, je ta osnutek zgolj "za v koš."