Domoljubni zakon je imel brezpogojno podporo predsednika Busha. Foto: EPA
Domoljubni zakon je imel brezpogojno podporo predsednika Busha. Foto: EPA

Veljavnost določb se bo iztekla 28. februarja. Zakon o podaljšanju veljavnosti treh določb do 8. decembra so pripravili republikanci. Ker je bil vložen po posebnem postopku, bi moral biti sprejet z dvetretjinsko večino, a je zagovornikom zmanjkalo sedem glasov podpore.

Nadzor in dostop do podatkov
V določbah so ključni trije ukrepi: t. i. "mobilni nadzor" komunikacij osumljencev z uporabo več telefonskih linij, načelo "samotnega volka", ki omogoča nadzorovanje osebe, za katero se domneva, da sama pripravlja teroristične dejavnosti, in možnost, da imajo pristojni organi dostop do "vseh otipljivih podatkov" v zvezi z osumljencem, kot je na primer elektronska pošta.

Domoljubni zakon je bil na pobudo administracije takratnega predsednika Georgea Busha sprejet kmalu po napadih 11. septembra. Administracija je namreč vztrajala, da pravna varnost, ki jo v ZDA uživajo osumljeni kriminalnih dejanj, onemogoča ustrezno zaščito ZDA pred terorističnimi napadi.

Po drugi strani pa kritiki menijo, da zakon daje preširoke pristojnosti varnostnim organom in tako krši načela zasebnosti. Zato so zavrnitev predloga v predstavniškem domu že pozdravili.

Tudi Bela hiša zakon podprla
Bela hiša je pred glasovanjem sporočila, da predlog podpira, vendar pa se zavzema za podaljšanje veljavnosti določb do decembra 2013.

Republikanci lahko zdaj svoj predlog vložijo po rednem postopku, tako da bo za sprejetje dovolj navadna večina, vendar pa je po navadnem postopku omogočeno tudi vlaganje dopolnil.