Trump je dejal, da bo podprl tistega kandidata, ki je najsposobnejši za reševanje težav, v katerih so se znašle ZDA. Foto: Reuters
Trump je dejal, da bo podprl tistega kandidata, ki je najsposobnejši za reševanje težav, v katerih so se znašle ZDA. Foto: Reuters
Donald Trump
Tisti, ki so trdili, da gre pri Trumpovih izletih v politiko le za samopromocijo, so imeli prav. Foto: EPA

Ameriški milijarder, ki je poročen z nekdanjo slovensko manekenko Melanio Knauss, je dejal, da se je za to odločil "dolgem premišljevanju in pogledu na dozdajšnjo neuradno predsedniško kampanjo".

"Še vedno pa sem prepričan, da bi imel v primeru, da bi se potegoval za vstop v Belo hišo, možnosti za zmago tako na preliminarnih kot splošnih volitvah," je izjavil, a dodal, da ni pripravljen zapustiti poslovnega sveta.

"Te odločitve nisem sprejel zlahka in brez obžalovanja. V zadnjih nekaj mesecih sem preizkusil kampanjo, čeprav neuradno, sklenil, da se človek za javno funkcijo ne more potegovati s polovično močjo ali željo. A posel je moja največja strast in tej strasti se nisem pripravljen odpovedati," je dejal bogataš.

Trump se je več tednov poigraval z mislijo, da bi se resno podal v predsedniško bitko, obiskal je celo nekaj držav, kot je New Hampshire, v katerih bodo primarne volitve potekale najbolj zgodaj.

Afera z rojstnim listom mu ni koristila
Aprila pa je od predsednika Baracka Obame zahteval, da javno pokaže svoj rojstni list, in obudil govorice, da Obama ni bil rojen v ZDA. A s to potezo si ni pridobil naklonjenosti, prav obratno. Še aprila je imel 26-odstotno podporo, v začetku maja pa je zdrsnila le še na osem odstotkov.

Trump se je za umik iz kampanje odločil le nekaj dni po tem, ko je tudi Mike Huckabee, nekdanji guverner zvezne države Arkansas, sporočil, da se ne bo potegoval za republikansko nominacijo.

Uradno v bitki le Gingrich in Paul
Uradno pa sta v predsedniško bitko na republikanski strani vstopila Newt Gingrich in Ron Paul. Med mogočimi kandidati se omenja še nekdanjega guvernerja Massachusettsa Mitta Romneyja, nekdanjega guvernerja Utaha in ameriškega veleposlanika na Kitajskem Jona Hutsmana in nekdanjega guvernerja Minnesote Tima Pawlentyja.