Donatorska konferenca za sarkofag v Černobilu je potekala pred obletnico nesreče in zaradi nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima. Foto: EPA
Donatorska konferenca za sarkofag v Černobilu je potekala pred obletnico nesreče in zaradi nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima. Foto: EPA

Ukrajinske oblasti želijo na konferenci v Kijevu zbrati 740 milijonov evrov, kolikor jih še manjka, predsednik Viktor Janukovič pa je sporočil, da so jih (do zdaj) zbrali 550 milijonov evrov, ki jih četrt stoletja po najhujši jedrski katastrofi potrebujejo za gradnjo novega jeklenega sarkofaga okoli poškodovanega jedrskega reaktorja v nuklearki, ki bo skupaj stal 1,5 milijarde evrov.

Zbrana sredstva ponazarjajo "občutek za odgovornost celotne mednarodne skupnosti", je dejal francoski premier Francois Fillon, sopredsednik konference v imenu Francije kot predsedujoče skupini G8. Hkrati je izrazil prepričanje, da bodo države, "ki danes niso mogle sporočiti številke, to lahko storile v kratkem".

V Ukrajini prizadetih dva milijona ljudi
Četrti reaktor černobilske jedrske elektrarne je eksplodiral 26. aprila 1986 med izvajanjem varnostnega preizkusa. Radioaktivni oblak je prizadel skoraj vso Evropo, še posebej Ukrajino, Belorusijo in Rusijo. Samo v Ukrajini naj bi posledice čutilo več kot dva milijona ljudi.

Razdejani reaktor so kmalu po nesreči prekrili s posebnim betonskim sarkofagom, ki so ga pozneje obnovili, a sarkofag, v katerem je okoli 200 ton radioaktivne magme in na katerem se že pojavljajo razpoke, zdaj predstavlja grožnjo za okolje.

Konzorcij Novarka je leta 2007 objavil poziv za ponudbe za gradnjo novega jeklenega sarkofaga, ki bo prekril starega in preprečil možnost radioaktivnega sevanja. Dela so začeli konec lanskega leta, končali pa naj bi jih leta 2015. Jekleno konstrukcijo, ki bo visoka 108 metrov in težka 20.000 ton, naj bi poveznili na obstoječi betonski sarkofag.