Jedrska kriza še ni rešena. Foto: Reuters
Jedrska kriza še ni rešena. Foto: Reuters
Japonska
Za zdaj je mrtvih ali pogrešanih več kot 27.000, to število pa bo v prihodnjih dneh še naraslo. Foto: EPA
Sevanje na Japonskem
Razmere na Japonskem se ne umirjajo

Stopnjo ogroženosti so zvišali, potem ko so v okolici jedrske elektrarne Fukušima Daiči znova izmerili radioaktivno sevanje v zraku, morju, vodi iz pipe in zelenjavi. Sedma stopnja pomeni, da gre pri jedrski krizi za "veliko nesrečo s širšimi zdravstvenimi in okoljskimi posledicami".

V družbi Tepco, ki upravlja z jedrsko elektrarno, pa so že posvarili, da bi lahko v naslednjih mesecih prišlo do novega povečanja sevanja, ki bi tako lahko preseglo tisto v Černobilu.

Direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar je dejal, da Fukušima izpolnjuje vse kriterije za uvrstitev med jedrske nesreče najvišje, sedme stopnje, kljub temu pa poudarja, da nesreče v Fukušimi ne gre enačiti s Černobilom, in meni, da je najhujše že mimo, Slovenija pa ni in ne bo ogrožena. Kot je dejal, je bila odločitev japonske agencije za jedrsko varnost pričakovana, saj nesreča v Fukušimi po kriterijih ocenjevanja jedrskih nesreč dejansko spada v to najvišjo kategorijo - prišlo je do taljenja jedrske sredice in do velikih izpustov radioaktivnosti v okolico, evakuirati so morali okoliško prebivalstvo, očitno je prišlo tudi do nekaterih človeških napak. Je pa obenem pritrdil oceni japonske agencije za jedrsko varnost, da sta dogodka v Fukušimi in Černobilu zelo različna. Kot je poudaril, je ob nesreči v Černobilu vendarle prišlo do izpusta "bistveno večje količine radioaktivnosti naenkrat v okolico". V Fukušimi so po drugi strani stvari potekale skozi več dni, pri čemer je večino radioaktivnosti odpihnilo na Tihi ocean. Radioaktivno sevanje na območju je sicer še vedno povišano, a ne toliko, kot je bilo v Černobilu, dodaja. "Zdaj so reaktorji v stabilnem, a ne še čisto stanju ohlajanja in začenja se dolgoročna sanacija ... To pa bo trajalo dolge mesece in leta," je še napovedal Stritar.

Do zdaj je bilo reševanje poškodovane nuklearke označeno s peto stopnjo na lestvici Ines (Mednarodna jedrska in radiološka lestvica), tako kot so ocenili tudi nesrečo v ameriški nuklearki Three Mile Island leta 1979.

Kan: Poskusimo živeti običajno življenje
Japonski premier Naoto Kan je izrazil prepričanje, da se položaj v poškodovani nuklearki Fukušima "korak za korakom" stabilizira, količina radioaktivnosti, ki uhaja v okolje, pa se zmanjšuje. Obenem je opozicijo znova pozval k skupni obnovi države, potem ko jo je prizadela najhujša katastrofa po drugi svetovni vojni. "Imam predlog. Živimo običajno življenje, kolikor dobro lahko, ne da bi padli v razpoloženje samoomejevanja, a s sočutjem za ljudi, ki jih je ta katastrofa prizadela," je dejal sodržavljanom. "Svetu smo povzročili veliko težav," je še opozoril Kan in dejal, da je treba vložiti velika prizadevanja za povečanje varnosti vseh jedrskih reaktorjev v državi. Če bodo pri tem odkrili kakšne težave, bodo reaktorje po potrebi tudi ustavili, je zatrdil, a hkrati dodal, da tovrstnih načrtov za zdaj nimajo.

Vedno novi popotresni sunki
Severovzhod Japonske je v ponedeljek, točno en mesec po katastrofalnem potresu, ki mu je sledil še cunami, stresel nov močan potres z močjo 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici. Zatem je v poškodovani nuklearki izbruhnil še požar, ki pa ga je gasilcem uspelo pogasiti. V torek je sledil še en popotresni sunek z močjo 6,3 stopnje, ki je znova zamajal stavbe tudi v središču Tokia. O novih žrtvah ni poročil, zaradi tresenja tal so začasno zaprli tokijsko letališče Narita, oviran pa je bil tudi železniški in podzemni prevoz.

Najhujše jedrske nesreče:
- Sedma stopnja: Černobil, Ukrajina, leta 1986 in Fukušima, Japonska, leta 2011
- Šesta stopnja: Kištim, Rusija, leta 1957
- Peta stopnja: Windscale, Velika Britanija, leta 1957 in Three Mile Island, ZDA, leta 1979

Delavci morajo zapustiti objekt
Oblasti so se zaradi povečanja radioaktivnosti odločile tudi razširiti krog evakuacije še za deset kilometrov, z obstoječih 20 na 30 kilometrov, čeprav stopnja sevanja presega dovoljene vrednosti v območju 60 kilometrov severno in 40 kilometrov južno od Fukušime. Območje naj bi tudi zaprli, prebivalci pa naj bi imeli teden dni , da se pripravijo na izselitev. Tepco je sporočil, da se morajo po novih popotresnih sunkih iz objekta umakniti tudi vsi delavci in inženirji, kar pomeni nekaj sto ljudi.

Po uradnih podatkih sta potres in cunami zahtevala 13.630 življenj, 13.718 je pogrešanih, več kot 150.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Japonska vlada je stroške katastrofe ocenila na 300 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni, da bo šlo za najdražjo obnovo po kakšni naravni nesreči do zdaj.

Sevanje na Japonskem
Razmere na Japonskem se ne umirjajo