Po trditvah ukrajinske vlade se v Lugansku in Donecku zadržuje okoli 12.000 proruskih separatistov, a prebivalci mest trdijo, da jih je mnogo več. Foto: Reuters
Po trditvah ukrajinske vlade se v Lugansku in Donecku zadržuje okoli 12.000 proruskih separatistov, a prebivalci mest trdijo, da jih je mnogo več. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska je po domnevni sestrelitvi malezijskega letala še okrepila ofenzivo na vzhodu države. Foto: Reuters

V soboto je bilo v okolici obeh velikih mest na vzhodu Ukrajine znova slišati streljanje med vladnimi silami in proruskimi separatisti, spopadi pa so zahtevali tudi smrtne žrtve. V zadnjih 24 urah je bilo po poročanju krajevnih oblasti v Donecku ubitih šest civilistov in 13 ranjenih, v Lugansku pa so umrli trije. V zadnjih treh mesecih je tako umrlo že okoli 1.150 ljudi, med njimi večinoma civilistov.

Po nekaterih poročilih je ukrajinska vojska Lugansk, v katerem je pred aprilskim izbruhom spopadov živelo 400.000 ljudi, že obkolila, v mestu pa naj bi zmanjkalo električne energije. Prebivalci se zalagajo s hrano, vodo, zdravili in drugimi potrebščinami, saj pričakujejo hude boje za nadzor nad mestom. V stalnem obstreljevanju v zadnjih 24 urah so bile porušene stanovanjske stavbe, nakupovalno središče in šola. Skoraj 50.000 gospodinjstev nima preskrbe z električno energijo, 5.000 gospodinjstev nima vode, več kot 4.000 pa jih je ostalo brez plina, poročajo tamkajšnji mediji.

Doneck je prevelik, da bi ga obkolili
Doneck, ki je središče premogovništva in v katerem je pred aprilom živelo milijon ljudi, je mnogo večji, zato ga je težje obkoliti. A vse glavne prometnice v mesto so blokirane z nadzornimi točkami upornikov, ukrajinska vojska pa tudi v samo središče mesta dan za dnem izstreljuje rakete. Ukrajinska vojska je dejala, da Donecka ne bo bombardirala ali ga skušala osvojiti z bliskovito akcijo, saj za to nima dovolj izkušenj, tvegala pa bi tudi žrtve med civilisti, zato je najverjetnejše dolgotrajno obleganje mesta in izčrpavanje upornikov.

V zadnjih tednih, po inavguraciji novega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, so vladne sile na vzhodu države močno napredovale in osvojile nekaj pomembnih mest. Nova vlada je obljubila, da bo celotno območje, ki je še pod nadzorom upornikov, znova prevzela v svoje roke. Po podatkih Združenih narodov je zaradi spopadov vzhod Ukrajine zapustilo že več kot 100.000 ljudi, medtem ko Rusija trdi, da je prečkalo mejo in iskalo zatočišče okoli 500.000 ljudi.

Nizozemci na kraj tragedije pripeljali tudi pse
Medtem okoli 70 nizozemskih in avstralskih policijskih preiskovalcev tretji dan preiskuje prizorišče letalske nesreče malezijskega letala, ki naj bi bilo sestreljeno na nemirnem vzhodu države. Mednarodni strokovnjaki so zaradi hudih spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki na prizorišče nesreče prišli šele teden dni po strmoglavljenju letala. Nizozemski preiskovalci območje preiskujejo tudi s psi, s praktično neprekinjenim delom pa želijo nadoknaditi čas, ki so ga izgubili med čakanjem na dostop do območja.

Preiskovalci tako nadaljujejo pobiranje delov teles in osebnih predmetov, ki so raztreseni na približno 20 kvadratnih kilometrih. Tisti, ki vodijo preiskavo, trdijo, da bi ta lahko trajala še tri tedne, čeprav so na Nizozemsko že odpravili 220 krst. Na Nizozemskem bodo namreč identificirali trupla.