V najbolj prizadetih afriških državah zaradi ebole vladajo skoraj izredne razmere. Foto: Reuters
V najbolj prizadetih afriških državah zaradi ebole vladajo skoraj izredne razmere. Foto: Reuters

Prav v Zairu, zdaj DR Kongu, so pred skoraj štirimi desetletji prvič odkrili smrtonosni virus, katerega trenutni izbruh v zahodni Afriki je največji do zdaj. Država v osrčju Afrike je po Gvineji, Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji peta afriška država, kjer se je zdaj pojavila ebola.

Kongovski minister za zdravje Felix Kabange Numbi je sporočil, so analize vzorcev obolelih za hemoragično mrzlico na severozahodu države pokazale, da sta bila dva vzorca pozitivna za ebolo.

Zaradi skrivnostne bolezni je v zadnjih tednih na severozahodu Konga umrlo več deset ljudi, a Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek sporočila, da ne gre za ebolo.

Oblasti v Kinšasi so zdaj razglasile epidemijo ebole na območju, ki leži okoli 1.200 kilometrov severno od prestolnice. Numbi je pojasnil, da gre pri enem izmed potrjenih vzorcev za sudanski sev ebole, pri drugem pa za zairski sev, ki je najnevarnejši in so mu priča tudi v zahodni Afriki.

WHO je v četrtek sporočil, da je 70 ljudi v Kongu umrlo za neke vrste hemoragičnim gastroenteritisom, zadnjih testov, ki so jih izvedli kongovski zdravstveni delavci, pa pri organizaciji še niso komentirali.

WHO je sicer sporočil, da se je s smrtonosnim virusom okužil prvi njihov strokovnjak. Gre za epidemiologa, ki je deloval v Sierri Leone, spola, starosti ali nacionalnosti okuženega strokovnjaka pa niso razkrili. Pojasnili so le, da je v najboljši mogoči zdravstveni oskrbi.