Zapuščena lopa v predmestju Kinšase, kjer se zbirajo uporabniki novega mamila. Foto: Reuters
Zapuščena lopa v predmestju Kinšase, kjer se zbirajo uporabniki novega mamila. Foto: Reuters

Predsednik DR Konga Felix Tshisekedi je avgusta pozval k ukrepanju zaradi porasta pri uporabi novega mamila. "Družbeni pojav zahteva skupno odgovornost celotnega naroda," je sporočil. Policija je avgusta aretirala sto domnevnih preprodajalcev in uporabnikov mamila in z njimi paradirala po ulicah prestolnice Kinšasa.

Nenavadno mamilo je med mladimi očitno priljubljeno zaradi občutka otopelosti, poroča Reuters. Mamilo v lokalnem jeziku lingala imenujejo "bombe", kar pomeni "močno".

"Včasih smo pili močan viski, postali smo nemirni in smo lahko ranili ljudi," je za Reuters povedal 26-letni vodja neke tolpe. "Bombe te pomiri. Utrudiš se, nekje obstaneš ali obsediš za zelo dolgo. Ko končaš, greš domov, ne da bi koga motil," je dejal.

V porastu kraje katalizatorjev

Avtomehaniki v zadnjem času poročajo o številnih krajah izpušnih cevi ali katalizatorjev iz avtomobilov, kar povezujejo z večjim povpraševanjem po mamilu. "Preverimo pod avtomobilom in ugotovimo, da katalizatorja ni več, kar izrežejo ga," je povedal mehanik Tresore Kadogo, h kateremu vsak dan pride od pet do deset voznikov z isto težavo.

Nevarne rakotvorne kovine

Strokovnjaki za mamila svarijo pred novo substanco. Predstavnik DR Konga pri Svetovni federaciji proti mamilom Dandy Yela Y'Olemba pojasnjuje, da ni veliko znanega, kako povzroča zadetost ali glede dolgoročnih učinkov konzumiranja. Vendar so kovine, kot so platina, paladij in rodij, s katerimi so prevlečeni katalizatorji, rakotvorne, zato je uporaba mamila za zdravje škodljiva. Opozarja, da "to ni snov, ki bi jo ljudje uživali", in uporabnike sprašuje, ali so "motorji ali ljudje".