Pogled na hotel Intercontinental v Kabulu. Foto: Reuters
Pogled na hotel Intercontinental v Kabulu. Foto: Reuters
Kabul
Afganistanske varnostne sile stražijo območje pred hotelom. Foto: Reuters

Pet oboroženih moških je v soboto napadli hotel Intercontinental in zajelo več talcev. Po strelskem spopadu z varnostnimi silami je hotel zajel ogenj. Umrlo je najmanj 30 ljudi (od tega več tujih državljanov), še "mnogo več" je ranjenih, je sporočil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Najib Daniš. Posebne enote afganistanske policije so že v soboto ubile dva napadalca in rešile okoli 150 ljudi, ki so bili takrat v hotelu, v nedeljo pa so ubile še preostale, je še dodal.

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je potrdil, da je v napadu umrlo šest ukrajinskih državljanov.

Napadalci so začeli streljati v kuhinji in v četrtem nadstropju hotela. Po podatkih notranjega ministrstva so bili oboroženi tudi z večjo količino ročnih granat. Vodji hotela Ahmadu Harisu Najabu je uspelo pobegniti in ni poškodovan. Za Reuters je povedal, da so med napadom ljudje bežali na vse strani, slišati pa je bilo več strelov.

Neimenovana priča je za Reuters povedala, da so napadalci zajeli več talcev, med njimi zaposlene v hotelu in nekaj gostov. V hotelu so tudi tuji gostje, v času napada pa naj bi tam potekala tehnološka konferenca.

Drugi napad na isti hotel
Isti hotel so leta 2011 napadli talibani, takrat je vključno z devetimi napadalci umrlo 21 ljudi. Gre za enega od dveh nadstandardnih hotelov v Kabulu, ki je bil v času napada tudi strogo varovan.

V četrtek je ameriško veleposlaništvo v Afganistanu svojim državljanom izdalo svarilo pred morebitnimi ekstremističnimi napadi na hotele v Kabulu.