Prvi krog parlamentarnih volitev v Iranu je potekal februarja, danes pa se odvija drugi krog. Reformisti se želijo osvojiti dovolj sedežev, da bodo postali prva politična sila v državi. Foto: EPA
Prvi krog parlamentarnih volitev v Iranu je potekal februarja, danes pa se odvija drugi krog. Reformisti se želijo osvojiti dovolj sedežev, da bodo postali prva politična sila v državi. Foto: EPA

Glasovanje poteka v volilnih enotah, kjer noben kandidat ali kandidatka na volitvah 26. februarja ni dobil oziroma dobila potrebnih 25 odstotkov glasov. Danes lahko glasuje 17 od skoraj 80 milijonov volivcev in volivk, prvi rezultati pa bodo znani v soboto.

V prvem krogu konec februarja so veliko pridobili reformisti iz Liste upanja, ki podpirajo predsednika Hasana Rohanija, gotovo tudi na račun jedrskega dogovora s svetovnimi silami, po katerem je mednarodna skupnost delno ukinila sankcije proti Iranu v zameno za omejitev jedrskega programa. V glavnem mestu Teheran so osvojili celo vseh 30 sedežev.

V drugem krogu želijo reformisti še izboljšati svoj položaj. Vodja Liste upanja Mohamed Reza Aref si je zastavil cilj, da osvojijo še najmanj 40 sedežev.

Bo konservativcev manj kot reformistov?
Na drugi strani so konservativci, med katerimi so številni glasni nasprotniki Zahoda in jedrskega sporazuma, v prvem krogu izgubili več deset sedežev v parlamentu. Kljub izgubam pa imajo konservativci za zdaj v 290-članskem parlamentu še vedno več sedežev kot reformisti, in sicer 103, medtem ko jih imajo reformisti in zmerne sile 95. Preostale sedeže so osvojili neodvisni in manjšinski kandidati. Nobena stran torej za zdaj nima večine.

14 žensk že v parlamentu
Ženske predstavljajo okoli 49 odstotkov od skoraj 82 milijonov prebivalcev, kljub temu pa je bilo na februarskih volitvah izvoljenih le 14 žensk, v drugem krogu pa se jih za sedež v parlamentu poteguje še sedem. Po mnenju analitikov pa sicer le malo večje število žensk v parlamentu za Iran vendarle predstavlja napredek.