Mladić je na begu že vrsto let. Foto: EPA
Mladić je na begu že vrsto let. Foto: EPA

Svojci nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, ki ga Mednarodno sodišče za vojne zločine išče zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in genocida naj bi se za to odločili, ker upajo na odmrznitev Mladićevega premoženja in pokojnine, pa tudi zaradi preganjanja in preiskovanja, ki so mu izpostavljeni, poroča srbski dnevnik Večernje novosti, ki se sklicuje na navedbe odvetnika Mladićeve družine Miloša Šaljića.
Po srbski zakonodaji je mogoče postopek za razglasitev nekoga za mrtvega sprožiti, če je oseba starejša od 70 let in o njej že najmanj pet let ni nobenega glasu oziroma nobenega znaka, da bi bila še živa. Haaški obtoženec je sicer trenutno star 68 let, a njegova družina naj bi zahtevo za začetek postopka na sodišču vložila že konec tega meseca.
Po mnenju srbskega ministra za delo in vodje nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasima Ljajića se Mladićeva družina s svojim predlogom norčuje iz države. A kot je zagotovil, morebitni sodni postopek ne bo na noben način vplival na iskanje Mladića oz. prizadevanja Beograda, da ga privede pred roko pravice.