Rodrigo Duterte je obljubil
Rodrigo Duterte je obljubil "bogu in filipinskemu narodu", da ne bo več preklinjal. Foto: Reuters

Po vrnitvi iz Japonske domov v Davao je Duterte dejal, da je na letalu prejel božji ultimat, piše BBC. "Slišal sem glas, ki mi je naročil, naj preneham preklinjati, ali pa bo letalo strmoglavilo. Zato sem obljubil, da bom nehal," je povedal predsednik Filipinov. Ob tem je dodal, da je obljuba Bogu obljuba filipinskemu narodu.

Duterte je pogosto brez dlake na jeziku. Zaradi spornih izjav, ki so pogosto polne kritik proti Zahodu, je v domovini zelo priljubljen. Hvalil se je, da je ženskar, pred časom pa je tako na primer ameriškega predsednika Baracka Obamo ozmerjal "s pasjim sinom in ga poslal k vragu", Evropsko unijo je označil za hinavsko, grozil z izstopom Filipinov iz Združenih narodov, obenem pa se je primerjal tudi s Hitlerjem, ko je dejal, da bi z veseljem pobil tri milijone odvisnikov od mamil.

Vse ostre in sporne izjave so bile odziv na kritike krvave vojne proti mamilom, ko je policija pobila številne preprodajalce z mamili in odvisnike. Duterte je tako kot večina Filipincev katoličan, čeprav je tudi papeža žalil, ker je med obiskom povzročil prometne zastoje. Filipinski mediji so ob tem dodali, da je predsednik pristavil, da bo obljuba imela svoje meje. Ko bo govoril o ZDA, EU-ju ali politični nasprotnici senatorki Leili de Limi, bo vulgaren jezik oziroma preklinjanje odvisno od situacije in časa.

V strelskem obračunu ubili župana
Medtem so bili na Filipinih v strelskem obračunu s policijo ubiti župan mesta Saudi Ampatuan, Samsudin Dimaukom, in še devet njegovih varnostnikov. Dimaukom je eden izmed 150 lokalnih oblastnikov, sodnikov ali članov policije, ki jih je Duterte obtožil, da so vpleteni v tihotapljenje mamil. Dimaukom je znan po rožnati mošeji, ki jo je z željo po miru dal zgraditi v Saudi Ampatuanu. Do obračuna je prišlo nekaj ur po tem, ko je Duterte zagrozil, da bo še zaostril boj proti kriminalu.

Tiskovni predstavnik policije Romeo Galgo je povedal, da je Dimaukoma in njegovo varnostno osebje ustavila policija, ker jih je osumila, da so tihotapci prepovedanih poživil. Prišlo je do streljanja: "Osumljenci so bili močno oboroženi, streljali so na policiste, ki so jim vrnili s streljanjem," poroča STA.