"Molite zame in za Cerkev," je ob slovesu naročil vernikom Benedikt XVI., 265. papež Rimskokatoliške cerkve. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. se poslavlja

Vatikanski radio je objavil, da se je na tradicionalni nedeljski opoldanski molitvi, ki jo izvede papež z okna Apostolske palače, zbralo približno 200 tisoč ljudi, zaradi tega je rimska policija okrepila varovanje Vatikana in njegove okolice.

Papeževa zahvala romarjem
"Zahvaljujem se vam vsem! Pozdravljam vse romarje, ki ste se zbrali na današnjem angelusu,"
se je prisotni množici v Vatikanu zahvalil odhajajoči papež.

"Danes premišljujemo o Kristusu v puščavi, postu in skušnjavi. Ko začenjamo naše postno potovanje, se mu pridružujemo in ga prosimo, da naj nam da moči za boj z našimi šibkostmi," je Benedikt XVI. izpostavil pomembnost postnega časa, ki bo Rimskokatoliški cerkvi prinesel novega voditelja.

Kljub postu že velikonočno voščilo
"Naj se zahvalim za vse molitve in podporo, ki ste mi jo pokazali v teh dneh. Naj Bog blagoslovi vse! Želim vam veselo veliko noč in uspešno postno potovanje. Vsem želim uspešen teden, najlepša hvala,"
je zadnji angelus kot papež zaključil Benedikt XVI.

Po koncu molitve Angel Gospodov se je papež umaknil v Apostolsko palačo in samo nekaj minut pozneje v svet poslal enega svojih zadnjih "tvitov". "V teh pomembnih dneh vas prosim, da molite zame in Cerkev ter vedno zaupate Božji previdnosti."

Priprave na konklave v polnem teku
Papež Benedikt XVI. bo v četrtek ob 20. uri kot prvi papež v zadnjih 600 letih odstopil z mesta poglavarja Rimskokatoliške cerkve, ki po vsem svetu šteje 1,2 milijarde vernikov. Po odstopu se bo začel postopek izbire novega papeža, kjer bodo veljala enaka pravila kot v primeru papeževe smrti.

V Rimu se tako že zbirajo kardinali z vsega sveta, ki bodo na konklavu nato izbrali naslednika Benedikta XVI. Trenutno je evidentiranih 116 kardinalov z volilno pravico, ki se nameravajo udeležiti papeških volitev; te se bodo predvidoma začele sredi marca.

Papež Benedikt XVI. se poslavlja