Pestro dogajanje v Vatikanu ob odstopu papeža Benedikta XVI. in izbiranju njegovega naslednika bo še nekaj časa v ospredju svetovnih medijev. Foto: EPA
Pestro dogajanje v Vatikanu ob odstopu papeža Benedikta XVI. in izbiranju njegovega naslednika bo še nekaj časa v ospredju svetovnih medijev. Foto: EPA
Vatikan - bazilika Sv. Petra
V Vatikanu je po napovedi papeža Benedikta XVI., da bo odstopil, bolj malo miru. Priprave na konklave so v polnem teku, vzporedno s tem pa ne manjka takšnih in drugačnih zgodb o resničnih vzrokih nepričakovanega odstopa. Foto: EPA

Ljudje, ki razmišljajo v luči denarja, spolnosti in moči ter skozi to prizmo vidijo različne realnosti, Cerkve ne morejo videti kako drugače.

Komentar Radia Vatikan na zapise La Repubblice.
Papež, Twitter
Twitter po zagotovilu Vatikana ne bo razkril, da so katoličani dobili novega papeža, ampak bo to mestu in svetu sporočil tradicionalni beli dim iz Sikstinske kapele. Foto: Reuters

Predstavnik Vatikana za stike z javnostmi Federico Lombardi je poročanje označil za "govorice, dezinformacije in včasih celo obrekovanje". V izjavi, objavljeni na spletni strani vatikanskega radia, je ocenil, da obstajajo ljudje, ki želijo izkoristiti trenutek presenečenja ter "zasejati zmedo ter diskreditirati Cerkev in njeno vodstvo".

"Ljudje, ki razmišljajo v luči denarja, spolnosti in moči ter skozi to prizmo vidijo različne realnosti, Cerkve ne morejo videti kako drugače," je še dejal Lombardi. "Rezultat je globoko nepravičen opis Cerkve in številnih njenih ljudi," je poudaril in dodal, da Vatikan želi, da bi bilo to obdobje čas odkrite refleksije, kot narekujejo zakoni in tradicija Cerkve.

Britanski kardinal za poroke duhovnikov
Britanski kardinal Keith O'Brien, ki bo sodeloval na konklavu, na katerem bodo izvolili naslednika papeža Benedikta XVI., je ocenil, da bi katoliški duhovniki morali imeti pravico do poroke in otrok. 74-letni O'Brien meni, da pravila Cerkve, ki zahtevajo celibat duhovnikov, "niso božanskega izvora" in bi jih bilo treba vnovič preučiti. "Številni duhovniki so se med opravljanjem duhovniške službe le s težavo uklonili pravilom celibata. Čutili so potrebo po sopotnici, ženski, s katero bi se lahko poročili in imeli družino," je dejal kardinal. "Celibat duhovščine, morebitna poroka duhovnikov - Jezus ni o tem povedal ničesar." Spomnil je, da je bil tudi čas, ko so se duhovniki lahko poročali. "Torej to zagotovo ni božanskega izvora in bi tako lahko bilo postavljeno pod vprašaj," je dodal monsignor. Povedal je tudi, da se pri sebi še ni odločil, kdo bi moral naslediti Benedikta XVI. Meni pa, da bi bil čas za imenovanje mlajšega papeža, morda iz katere izmed držav v razvoju.

La Repubblica: Škandali pravi vzrok za odstop
Italijanski časnik La Repubblica je ta teden poročal, da se je Benedikt XVI. za odstop odločil, potem ko je notranja preiskava Vatikana razkrila dejanske razsežnosti spolnih zlorab in korupcije v Rimskokatoliški cerkvi.

Nalogo preveriti obtožbe o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji, ki so priplavale na dan po objavi tajnih vatikanskih dokumentov v aferi Vatileaks, so poverili trem kardinalom, med njimi nekdanjemu vodji vatikanske tajne službe.

Starost ali škandali - papež odstopa
Decembra lani je nato trojica papežu predala dva v rdeče usnje oblečena zvezka, ki sta na skoraj 300 straneh popisala "natančen zemljevid" nepravilnosti in goljufij, ki so se dogajale na Svetem sedežu, ter ljudi, odgovornih zanje. "In na ta dan, s temi papirji na mizi, je Benedikt XVI. sprejel odločitev, ki jo je tako dolgo premleval," je pisala La Repubblica.

Benedikt XVI. bo kot papež odstopil v četrtek, 28. februarja. V Vatikanu zatrjujejo, da je prvi odstop papeža po šestih stoletjih posledica starosti in z njo povezane izgube življenjske moči ter da ni povezan s spolnimi in finančnimi aferami, ki že nekaj časa pretresajo Cerkev.

Začasna prepoved kardinalskih "čivkov"
Kardinali, ki bodo na prihodnjem konklavu oziroma volitvah novega papeža uporabljali družbeno omrežje Twitter in javnosti opisovali potek volitev, bodo deležni strogih kazni.

Preveč zgovornim kardinalom grozi celo izobčenje iz Rimskokatoliške cerkve, je v petek sporočil sekretar papeškega urada za interpretacijo pravnih besedil, škof Juan Ignacio Arrieta.

Pravila jasna in stroga
Kardinali med konklavom ne bodo smeli uporabljati mobilnih telefonov. Če bodo pri katerem izmed 116 kardinalov, ki se bodo udeležili volitev naslednjega papeža, našli mobilnik, jim ga bodo takoj zasegli. Arrieta je poudaril, da apostolska ustava Universi dominici grebis, ki ureja papeške volitve, predvideva stroge kazni za kršitve zaupnosti podatkov v času konklava.

Kratki sodobni konklavi
Med trajanjem konklava veljajo stroga pravila, ki prepovedujejo tako rekoč vse stike z zunanjim svetom, od koder kardinali prejemajo samo hrano in pijačo ter zdravstveno oskrbo in še to poteka pod strogim nadzorom. Vseeno sodobni konklave že dolgo ne spominja več na srednjeveška večmesečna zasedanja, saj so v zadnjih 100 letih v Vatikanu novega papeža izvolili že po največ dveh dneh konklava.


Benedikt XVI. oziroma @pontifex

Medtem Twitterjeva priljubljenost v Vatikanu in med katoličani raste. Papež Benedikt XVI., ki je svet presenetil s skorajda precedenčnim odstopom, je začel Twitter uporabljati decembra, na sedmih računih v različnih jezikih pa ima papež že več milijonov sledilcev. Vse bolj priljubljeno družbeno omrežje uporablja tudi devet od 116 kardinalov, ki lahko volijo papeža.

Število volivcev se zmanjšuje
Konklave, kjer bodo izbirali naslednika Benedikta XVI., je predviden za sredino marca, trenutno pa se je število kardinalov, ki bodo izbirali novega poglavarja več kot milijarde katoličanov po svetu, zmanjšalo na 116, saj je moral udeležbo zaradi hude bolezni odpovedati 78-letni indonezijski kardinal Riyadi Darmaatmadja.

Ljudje, ki razmišljajo v luči denarja, spolnosti in moči ter skozi to prizmo vidijo različne realnosti, Cerkve ne morejo videti kako drugače.

Komentar Radia Vatikan na zapise La Repubblice.