Skoraj vse žrtve so bile med civilisti. Foto: EPA
Skoraj vse žrtve so bile med civilisti. Foto: EPA

Do eksplozij je prišlo na bazarju nedaleč od Kandaharja na območju, kjer vozijo tovornjaki, ki oskrbujejo Natove sile v bližnjem letalskem oporišču.

Najprej je bombo sprožil motorist na parkirišču, kjer so čakali vozniki in drugi civilisti. Le nekaj minut pozneje, ko se je na prizorišču prve eksplozije zbrala množica ljudi, je odjeknilo še enkrat, ko se je razstrelil še en samomorilski napadalec.

V času dvojnega napada je v Natovem oporišču potekalo srečanje štirih pokrajinskih guvernerjev z juga države, vendar še ni jasno, ali so bili tarča napada prav udeleženci srečanja.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, za katere je Kandahar zibelka njihovega gibanja, pa tudi sicer so najbolj dejavni prav na jugu Afganistana.

To je še en dokaz prezira do nedolžnih življenj. A ta napad ne bo ustavil prebivalcev Kandaharja, da ne bi svoje prihodnosti gradili s pomočjo zakonitih oblasti, ampak bo še okrepil prizadevanja za skupno delovanje in premagovanje takih nasilnih napadov, so v izjavi za javnost zapisali v uradu guvernerja Kandaharja.

Po poročanju BBC-ja je bazar še zadnje postajališče za tovornjake pred vhodom v letalsko oporišče in je bil v času napada poln ljudi.

"Kandahar krvavi," je dejal krajevni klanski starešina in povedal, da je videl vsepovsod okoli ležati iznakažena trupla.