V reševalni operaciji je sodeloval tudi helikopter. Foto: EPA
V reševalni operaciji je sodeloval tudi helikopter. Foto: EPA

V skupni operaciji pripadnikov mednarodnih sil (Isaf) in enot afganistanskega notranjega ministrstva je bilo ubitih pet ugrabiteljev, je sporočila zveza Nato. Po koncu operacije so sporočili, da so rešene talke v dobrem zdravstvenem stanju.

Dve tuji humanitarni delavki, Britanko Helen Johnston in Kenijko Moragwe Oirere, in dve njuni afganistanski sodelavki so ugrabili 22. maja v provinci Badahšan. Humanitarne delavke so sodelavke švicarske človekoljubne organizacije Medair.

Isaf je sporočil, da je reševalna ekipa, ki je na oddaljeno, težko dostopno območje v zgodnjih jutranjih urah prišla s helikopterjem, ugrabljene našla v jami.

Poveljnik Isafa, general John Allen, je dejal, da operacija predstavlja predanost boju proti talibanom. Ugrabitelji naj bi bili namreč povezani s talibani.

Britanski premier David Cameron je operacijo opisal kot "izjemno pogumno, dih jemajočo" in dodal, da je izid operacije opozorilo tistim, ki ugrabljajo britanske državljane, da lahko pričakujejo "hiter in surov konec".