Vatikan je mestna državica na 44 hektarjih, kjer ima absolutno oblast papež. Foto: EPA
Vatikan je mestna državica na 44 hektarjih, kjer ima absolutno oblast papež. Foto: EPA
Vatikan
Leta 2009 je Vatikan za jaslice (na fotografiji) namenil pol milijona evrov. Foto: EPA
Vatikan
Vato je eden redkih primerov, da je javnost slišala za spletke v Vatikanu, ki skoraj vedno ostanejo znotraj zidov papeške državice. Foto: EPA
Vatikan
Vigano naj bi vatikanske finance potegnil iz rdečih številk, a štirje vatikanski predstavniki trdijo, da je to zasluga izjemnih zaslužkov vatikanskih muzejev. Foto: EPA

Vse se je začelo, ko so prejšnji mesec v javnost prišla pisma, v katerih je nekdanji namestnik guvernerja Vatikana nadškof Carlo Maria Vigano papeža Benedikta XVI. lani obvestil o nepotizmu in klientelizmu ob podeljevanju poslov podjetjem po pretiranih cenah. Po razkritju koruptivnega omrežja znotraj vatikanskih zidov so nadškofa proti njegovi volji premestili za vatikanskega veleposlanika v Washingtonu.

Vigano je bil namestnik guvernerja od leta 2009 do leta 2011 in je bil zadolžen za vzdrževanje vatikanskih vrtov, poslopij, ulic, muzejev in druge infrastrukture na 44 hektarjih vatikanske državice sredi Rima. Med svojim delom je odkril, da so posle vedno dobivala ena in ista podjetja za ceno, ki je bila najmanj dvakrat višja od tistih zunaj vatikanskih zidov.

Štirje visoki vatikanski predstavniki so v soboto odločno zanikali trditve Vigana in dejali, da so očitno rezultat napačnih ocen ali pa temeljijo na strahu brez osnove. Izjavo so podpisali tako Viganov nekdanji nadrejeni, kardinal Giovanni Lajolo kot tudi trenutni guverner in še dva klerika.

Vatikan je v soboto znova potrdil, da so pisma Vigana pristna in so bila objavljena brez dovoljenja. Dodal je še, da je objava pisem povzročila veliko žalost med preteklimi in zdajšnjimi vatikanskimi uradniki.

V sobotni izjavi so omenjeni štirje vatikanski predstavniki zanikali trditev Vigana, da so bile pogodbe za stavbe in njihovo vzdrževanje podeljene po klientelističnem sistemu z italijanskim podjetjem z zvezami v Vatikanu.

Zatrdili so, da so pogodbe za večja dela podeljene z razpisom, medtem ko so manjša dela opravljala Vatikanu znana italijanska podjetja za ceno, ki velja tudi v Italiji.

Pol milijona evrov za jaslice
A izjava vatikanskih predstavnikov ne omenja ene izmed hujših Viganovih obtožb. Po njegovih besedah je ob začetku svojega delovanja kot namestnik guvernerja leta 2009 odkril, da jaslice na trgu svetega Petra v času božičnih praznikov stanejo kar pol milijona evrov.

Takoj naslednje leto je strošek oklestil za 200.000 evrov, kar pa mu je prineslo sovražnike znotraj in zunaj Vatikana zaradi njegovega vztrajanja pri transparentnosti in klestenju stroškov.

Vigano ni javno komentiral spora, ki je privedel do nepredstavljive objave pisem visokih vatikanskih predstavnikov in sprožil javno polemiko med kardinali ter škofi, kar je osupnilo Vatikan.

V enem izmed pisem papežu je Vigano pisal o negativni kampanji vatikanskih uradnikov proti njemu. Ti so se prestrašili, ko je sprejel drastične ukrepe pri postopkih za pridobivanje poslov.

Štirje vatikanski predstavniki so pojasnili, da so se za izjavo odločili, da bi odpravili vtis, da je vatikanska administracija "nezanesljiva entiteta v rokah črnih sil".