Islamska država je v lanski ofenzivi prevzela nadzor nad velikim delom Iraka in Sirije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Islamska država je v lanski ofenzivi prevzela nadzor nad velikim delom Iraka in Sirije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ni jasno, kdo so žrtve in zakaj so bile ubite, iraški polkovnik Kasim Al Obeidi pa meni, da so bili nekateri ubiti pripadniki varnostnih sil, poroča BBC. Kot je dejal Obeidi, so na udaru IS-ja zdaj družine pripadnikov varnostnih sil in predstavnikov lokalnih oblasti. Vlado in mednarodno skupnost je pozval k pomoči.

Navedbe o zadnjih dogodkih je sicer težko preveriti zaradi spopadov in slabih komunikacijskih povezav. Mesto al Bagdadi je IS oblegal več mesecev, zavzeti pa mu ga je uspelo v četrtek. Šlo je za enega redkih mest v provinci Anbar, ki ga je še nadzorovala iraška vlada.

Predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby je dejal, da je IS v zadnjih nekaj mesecih tako prvič spet zasedel novo ozemlje. Mesto leži le osem kilometrov od zračnega oporišča Ain Al Asad, kjer okoli 320 ameriških marincev uri pripadnike sedme divizije iraške vojske. Oporišče so v petek napadli borci IS-ja, med njimi tudi samomorilski napadalci. Napadalce je iraška vojska s pomočjo ameriških letal le odbila.

Sadr se umika iz koalicije proti IS-ju
Vplivni šiitski klerik Moktada Al Sadr je napovedal, da umika svoje sile iz skupine šiitskih milic, ki se ob iraški vojski borijo proti Islamski državi. Za to je okrivil ravnanje drugih milic, ki jih je obtožil umorov, ugrabitev in nespoštovanje svetišč.

Šiitske milice obtožujejo ugrabitev in ubijanja številnih sunitskih civilistov, potem ko je IS sprožil ofenzivo na severu Iraka lanskega junija, v kateri je zavzel velik del države.