Edward Snowden je včasih delal za Cio, pozneje pa je bil zaposlen v svetovalnem podjetju Booz Allen Hamilton. Foto: EPA
Edward Snowden je včasih delal za Cio, pozneje pa je bil zaposlen v svetovalnem podjetju Booz Allen Hamilton. Foto: EPA

To so besede nekdanjega uslužbenca Cie Edwarda Snowdna, ki je razkril sporni nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) in za katerim se je včeraj izgubila vsaka sled.
V ekskluzivnem intervjuju za kitajski časopis South China Morning Post je dejal: "Nisem ne izdajalec ne junak. Sem Američan."
Predaja ni izbira
Namignil je tudi, da se ne namerava predati ZDA in da naj o njegovi usodi "odločata sodišče in prebivalci Hongkonga. Nima razloga, da bi dvomil o njihovem sistemu".

29-letni Snowden je v Hongkong odpotoval maja letos, potem ko je pustil svojo službo in dekle, in od koder je novinarju časopisa The Guardian razkril NSA-jev skrivni nadzor nad telefonskimi in spletnimi podatki, s pomočjo programa PRISM.
ZDA še ni zahtevala izročitve
Kot poroča South China Morning Post, naj bi ameriške oblasti zoper njega že podale kazensko ovadbo, za zdaj pa še niso zahtevale njegove izročitve.
Hongkong sicer ima dvostransko pogodbo o izročitvi ubežnikov, toda pot do izročitve bi lahko trajala več mesecev, Peking pa bi lahko izročitev tudi zavrnil.
Na spletni strani omenjenega časopisa je objavljen le delček intervjuja, sicer pa je Snowden spregovoril tudi o tem, da bo objavil nova razkritja o nadzoru v ZDA, o svojih načrtih v prihodnosti in strahu, kaj se bo zgodilo z njegovo družino.