V Egiptu vsi slavijo - staro in mlado, moški in ženske. Foto: EPA
V Egiptu vsi slavijo - staro in mlado, moški in ženske. Foto: EPA
Pogovor z Ervinom Hladnikom Milharčičem in Milanom Brglezom

Karmen Švegl, RTV-jeva dopisnica iz Egipta, poroča, da Egipčani slavijo zgodovinski trenutek, saj je padla ena izmed najstabilnejših držav na območju. Egipt je zdaj v rokah vojske, ki ji ljudje zaupajo. Vojska pa obljublja, da bo popeljala državo v demokracijo. "Mubarakovo poglavje se je končalo, novo bodo pisali ljudje," je za Odmeve povedala Šveglova.


Vojaški tanki sicer na ulicah Kaira ostajajo, vojakov je povsod veliko, ljudje, ki jih vidijo kot rešitelje, se z njimi celo fotografirajo in pravijo, da je to njihova skupna zmaga. Trenutno je v Egiptu prav vojska tista, ki vse nadzoruje, in ljudje ji zaupajo.

Strah pred maščevanjem policiji
Policija pa je druga zgodba. Ta se zdaj po besedah Šveglove obnaša bistveno bolje do protestnikov, kot se je prej, saj naj bi sprevidela, katera je "prava" stran. Se pa mnogi bojijo, da bi lahko prišlo do maščevanja. Policisti so bili namreč v preteklosti odgovorni za mučenja in so še v preteklih dneh pretepali in mučili protestnike, zato se zdaj bojijo, da bi se jim zdaj lahko ljudje maščevali.

Trenutno v Egiptu vlada mir, ni ne nemirov ne ropov, ljudje praznujejo in v državi velja prepričanje, da so rope spodbudile oblasti - da je šlo za plačance tajnih služb, ne pa za protestnike. Življenje se je tako spet bolj ali manj vrnilo v ustaljene tirnice, vsakdanje stvari, kakršne so bankomati, pa ponovno delujejo.

"Po 30 letih vsak diktator diletant"
V Odmevih sta gosta Ervin Hladnik Milharčič in Milan Brglez s FDV-ja dejala, da je bil Mubarakov odhod najmanjša cena, ki jo je bilo treba plačati za mirno tranzicijo. "Če Mubarak ne bi šel, bi ga obesili," je prepričan Hladnik Milharčič. In še: "Po 30 letih je vsak diktator diletant, ker ne razume več svoje družbe."
Ob tem pa poudarja, da gre Egipt v korak s časom, saj so revolucijo pripeljali mladi, diplomirani, računalniško izobraženi ljudje, ki so se znali organizirati, znali vztrajati in niso ob tem zagrešili "nobene neumnosti".
Brglez pa končuje z mislijo, da vstaja v Egiptu in padec Mubaraka pomenita začetek sprememb.

Pogovor z Ervinom Hladnikom Milharčičem in Milanom Brglezom