Cerkev v Tanti je bila danes prva na udaru. Foto: Reuters
Cerkev v Tanti je bila danes prva na udaru. Foto: Reuters
Koptska katedrala v Kairu
Decembra je bil v Kairu izveden smrtonosen napad na krščansko manjšino. Na sliki koptska katedrala v egiptovskem glavnem mestu. Foto: EPA
Ikona
Kopti predstavljajo 10 odstotkov egiptovskega prebivalstva, ki šteje okoli 90 milijonov ljudi. Foto: EPA
Napada v Egiptu
Napad na koptske kristjane v Egiptu

Najprej je odjeknila eksplozija v cerkvi v mestu Tanta na severu Egipta, približno 100 kilometrov od Kaira, v njej je po poročanju Guardiana umrlo najmanj 29 ljudi, Reuters navaja 27 mrtvih. Poleg 29 mrtvih je še več kot 70 ranjenih. Eksplozija je odjeknila na cvetno nedeljo, ko je bilo v cerkvi polno vernikov.

Nekaj ur pozneje je samomorilski napadalec izvedel napad pred cerkvijo v Aleksandriji, kjer je tudi sedež koptskega papeža. Po poročanju Reutersa je umrlo 17 ljudi, med njimi trije policijski uradniki. Po poročanju Reutersa, ki navaja egiptovsko ministrstvo za zdravje, je ranjenih 41. Guardian poroča o 18 mrtvih in 35 ranjenih. Koptski papež Tawadros je bil v času napada v cerkvi, a ni bil poškodovan, je sporočilo egiptovsko notranje ministrstvo.

Islamska država, ki je prevzela odgovornost za napada, je sporočila, da sta napada izvedla samomorilska napadalca, ki sta nosila jopiča z eksplozivom. Ob tem so napovedali nove tovrstne napade.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je po napadih odredil namestitev vojaških enot pred ključnimi institucijami po vsej državi.

Tiskovni predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva Ahmed Abu Seid je presodil, da je šlo za teroristični napad. "Terorizem je v Egiptu znova udaril, tokrat na cvetno nedeljo," je dejal in dodal, da gre za dejanje proti vsem Egipčanom, ne le proti koptskim kristjanom. Še ta mesec bo Egipt obiskal tudi papež Frančišek.

Cerkev Mar Gerges v Tanti, ki leži v delti Nila, je po poročanju egiptovskih medijev največja krščanska cerkev v regiji in v času napada je bilo v njej veliko ljudi. Verniki so praznovali cvetno nedeljo, ko zaznamujejo prihod Jezusa v Jeruzalem, kar je uvod v velikonočni teden.

Koptski kristjani na udaru že več let

Koptski kristjani predstavljajo približno deset odstotkov od okoli 90 milijonov prebivalcev Egipta, napadi na Kopte pa so se okrepili po letu 2013, ko je bil z vojaškim udarom z oblasti odstranjen demokratično izvoljeni predsednik Mohamed Mursi. Krščanska skupnost v Egiptu trpi tudi posledice razmaha t. i. Islamske države v regiji od leta 2014. Leta 2015 je tako IS v Libiji ubil 21 egiptovskih kristjanov, ki so tam delali.

Spomnimo, decembra je v bombnem napadu v največji koptski katedrali v Kairu umrlo najmanj 25 ljudi, 49 jih je bilo ranjenih. Med žrtvami so bile številne ženske in otroci, šlo pa je za najsmrtonosnejši napad na krščansko manjšino v več letih. Odgovornost za tisti napad je prevzela t. i. Islamska država.

Napada v Egiptu
Napad na koptske kristjane v Egiptu