Ribiči v Gazi imajo onemogočeno delo predvsem zaradi izraelske pomorske blokade, vse bolj pa so na udaru tudi egiptovske mornarice. Foto: EPA
Ribiči v Gazi imajo onemogočeno delo predvsem zaradi izraelske pomorske blokade, vse bolj pa so na udaru tudi egiptovske mornarice. Foto: EPA
Takšnih predorov med Gazo in Egiptom je več sto. Po nekaterih tihotapijo tudi avtomobile. Foto: EPA

Lokalni vir je za palestinsko tiskovno agencijo Maan news dejal, da je egiptovska mornarica streljala na dva ribiča blizu mesta Rafah na jugu Gaze ob meji z Egiptom in ju aretirala, pri čemer ni bil nihče ranjen. Palestinsko gibanje Hamas "obsoja streljanje egiptovskih ladij na Palestince v palestinskih vodah in aretacijo nekaterih izmed njih," je sporočil predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Po padcu Mursija samo navzdol
Gre za že drugi primer, ko so egiptovske sile streljale na ribiče iz Gaze in jih aretirale. 30. avgusta sta bila tako dva palestinska ribiča ranjena, pet pa jih je egiptovska mornarica aretirala, sporoča Hamas. Odnosi med palestinskim gibanjem in Egiptom so vse slabši, odkar je bil na začetku julija v vojaškem udaru odstavljen islamistični predsednik Mohamed Mursi. Mursi je sicer pomemben član Muslimanske bratovščine, gibanja, iz katerega je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja nastal tudi Hamas.

Egiptovska vojska je od Mursijeve odstavitve tudi uničila več predorov, ki povezujejo Egipt in Gazo, po katerih dobiva Gaza veliko večino surovin in izdelkov. Teh predorov naj bi bilo sicer med 500 in 1.000, od njih pa je Gaza eksistenčno odvisna zaradi predvsem izraelske, pa tudi egiptovske zapore.

Incidenti na meji z Egiptom pa se vrstijo. V četrtek sta dva egiptovska tanka tako prvič vdrla v Gazo. Egipt je sicer 19. avgusta zaprl mejni prehod Rafah na meji z Gazo po napadu, v katerem je umrlo 24 policistov, zdaj pa je prehod odprt le nekaj ur na dan za "humanitarne namene".

Večji problem je izraelska zapora
Ribiči iz Gaze so sicer bolj kot egiptovskih vajeni izraelskih vojaških ladij, ki jim ne pustijo ribariti več kot nekaj kilometrov od obale kljub dvajset let staremu sporazumu iz Osla, po katerem imajo palestinski ribiči pravico ribariti do dvajset navtičnih milj od obale. Posledično je več deset tisoč ljudi potisnjenih na rob preživetja.

Tudi danes so po poročanju agencije Maan news izraelske ladje streljale na palestinske ribiške ladje. Ribiči so bili prisiljeni vrniti se, a v incidentu ni bil nihče ranjen.