Afganistanske oblasti se trudijo, da bi kar najbolj omejile pridelavo maka. Foto: EPA
Afganistanske oblasti se trudijo, da bi kar najbolj omejile pridelavo maka. Foto: EPA
Heroin, ki ga izdelajo iz afganistanskega opija, je na črnem trgu zelo cenjen. Foto: EPA

Pri ZN-u so zaskrbljeni, saj talibani, ki obvladujejo opijske plantaže, s preprodajo mamil podpirajo uporniške skupine, skrb vzbujajoča pa je tudi vedno večja pridelava kanabisa.

Afganistan je kljub prizadevanjem oblasti največji proizvajalec opija na svetu. Največ ga izdelajo v pokrajinah Helmand, Kandahar, Balk, Farah in Badakšan. Že leta 2006 je pridelava maka in opija narasla za 25 odstotkov, letošnje leto pa bi lahko prineslo še večji porast. Afganistan prispeva kar 90 odstotkov k svetovni pridelavi maka, iz katerega predelujejo opij, ki ga nato preprodajajo po svetu.

Afganistan s prodajo opija dobro služi
Skoraj ves heroin, ki ga je mogoče kupiti na prepovedanem trgu v ZDA ali v Evropi, prihaja iz Afganistana. Za kilogram svežega opija ob žetvi je bilo treba leta 2004 odšteti 92 dolarjev, za kilogram posušenega opija pa 142 dolarjev, na evropskih ulicah pa naj bi se leta 2003 povprečna cena heroina gibala med 23 in 27 evri za gram. Celotna trgovina z opijem, ki ga pridelajo v Afganistanu, naj bi bila vredna več milijard dolarjev.

Izdelava opija stara že nekaj tisoč let
Opij, ki ga v svetu poznajo že več kot 5.000 let in se je iz Perzije in Egipta razširil na Kitajsko, v Evropo in ZDA, predelujejo iz maka. Opij je pomembna surovina za proizvodnjo morfija in kodeina ter njunih derivatov, ki jih uporabljajo v medicini za zdravljenje nekaterih bolezni in lajšanje bolečin. Iz opija nezakonito pridelujejo tudi heroin, ki sprošča živčevje in povzroča rahel občutek evforičnosti in lahko vodi v veliko zasvojenost.

Opij je strjen sok, ki ga iztisnejo iz nedozorele glavice maka. Ko maku odpadejo cvetni listi, se v njegov mešiček naredi vreznina, iz katere nato izteče tekočina, ki je podobna gostemu mleku. Ta tekočina se nato na zraku pretvori v gumijasto rjavo maso, ki ga nato zmeljejo v prah, lahko pa se prodaja tudi v obliki kep, pogač ali zidakov.

B. T.