Foto: Reuters
Foto: Reuters

Muskov odvetnik Mike Ringler je v pismu Twitterju sporočil, da je Musk skoraj dva meseca zahteval podatke za oceno, koliko profilov na Twitterju je lažnih. Twitter mu podatkov ni dal, čeprav je Musk vztrajal, da je to nujno za izvedbo prevzema.

Musk kot razlog za odstop od dogovora navaja še, da je Twitter odpustil visoko usposobljene delavce in tretjino ekipe za pridobivanje talentov, s čimer naj bi podjetje kršilo obveznost, da "materialne komponente trenutne poslovne organizacije ohrani nedotaknjene".

Glavni izvršni direktor Twitterja Parag Agrawal medtem vztraja, da se posel izpelje. Tudi predsednik upravnega odbora Twitterja Bret Taylor je odgovoril, da so zavezani dokončanju transakcije po ceni in pod pogoji, ki so bili dogovorjeni.

"Upravni odbor je zavezan izpeljavi transakcije po ceni in pogojih, za katere smo se dogovorili z Muskom," so sporočili in napovedali sodno bitko v zvezni državi Delaware, kjer ima podjetje sedež.

Prvotni sporazum sicer za primer odstopa od prevzema predvideva milijardo dolarjev odškodnine. Vendar to velja le za primere, če Musku ne uspe zagotoviti financiranja ali če prevzem blokirajo regulatorji, ne pa tudi za Muskov prostovoljni odstop, poroča Reuters.

Pravni strokovnjaki za Reuters ocenjujejo, da ima Twitter v sodnem sporu nekaj prednosti, vendar se podobni zapleti ob prevzemnih dogovorih pogosto končajo s ponovnim dogovorom za nakup po nižji ceni ali odškodnino, saj lahko sodni boj traja več mesecev.

Delnice Twitterja padle, delnice Tesle narasle

V petek so se delnice Twitterja pocenile za pet odstotkov, na 36,81 dolarja, kar je krepko pod ceno, ki jo je bil pripravljen plačati Musk. Delnice Muskovega podjetja Tesla so medtem narasle za 2,5 odstotka, na 752,29 dolarja. Po zaprtju borz in po objavi Muskovega pisma se je trend pri obeh nadaljeval.

Twitter vsak dan odstrani milijon lažnih profilov

Twitter je v četrtek pojasnil, da vsak dan povprečno odstrani po milijon lažnih profilov, kar je manj kot pet odstotkov vseh aktivnih naročnikov oziroma uporabnikov. Podjetje sicer komaj sledi tovrstnim profilom, ki se odpirajo kot po tekočem traku, kar počne z izbiranjem naključnih vzorcev po več tisoč profilov in preverjanjem IP-naslovov, telefonskih številk in vedenja uporabnikov, da ugotovi, ali gre za ljudi ali robotsko vodene profile (bote).

Najbogatejši Zemljan Musk je kot svojo motivacijo za prevzem Twitterja omenjal prizadevanje za večjo svobodo izražanja, a to lahko po njegovih trditvah dosežejo le, če se znebijo lažnih profilov. Musk trdi, da Twitter javnost zavaja glede lažnih profilov in sam ocenjuje, da je takšnih profilov na Twitterju okoli petina.

Musk marca napovedal prevzem Twitterja

Musk je javnost razburil z napovedjo nakupa Twitterja v marcu, ko je vodstvo podjetja obvestil, da kupuje delnice z namenom, da postane član odbora ali umakne Twitter z borze, sicer bo zagnal konkurenčno podjetje. Aprila je razkril, da je največji delničar Twitterja, podjetje pa mu je ponudilo položaj v upravnem odboru.

Musk ga ni sprejel in je namesto tega dejal, da bo odkupil večinski delež po ceni 54,20 dolarja za delnico v skupni vrednosti 44 milijard dolarjev. Za financiranje nakupa je prodal za 8,5 milijarde dolarjev svojih delnic Tesle in našel še sedem milijard dolarjev od drugih investitorjev.