Voditelja Turčije in Srbije bosta okrepila sodelovanje med državama. Foto: Reuters
Voditelja Turčije in Srbije bosta okrepila sodelovanje med državama. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan in Aleksandar Vučić
Erdogan in Vučić sta podpisala deklaracijo o ustanovitvi visokega sveta za sodelovanje med državama, ki se bo sestal enkrat letno in nadziral skupne projekte obeh držav. Foto: Reuters
Erdogan in Vučić okrepila gospodarsko sodelovanje

"Skupaj s Srbijo in celotnim Balkanom želimo narediti korake k rešitvi vseh težav," je novinarje nagovoril Erdogan in dejal, da Ankara namerava zgraditi cesto med Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Erdogan in Vučić sta podpisala deklaracijo o ustanovitvi visokega sveta za sodelovanje med državama, ki bo nadziralo skupne projekte obeh držav.

Glede dobave plina je Erdogan spomnil, da je plinovod prek Turčije skupni projekt z Rusijo, ki gradi plinovod prek črnomorske regije do jugovzhodne Evrope. Dejal je, da se o plinovodu pogovarja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in da verjame, "da bodo hoteli dostaviti zemeljski plin Srbiji v najkrajšem mogočem času". Srbija bi se lahko prek Turškega toka z zemeljskim plinom oskrbovala od leta 2019.

Erdogan je začel dvodnevni uradni obisk v Srbiji v spremstvu močne vladne delegacije in 180 gospodarstvenikov, v središču pogovorov pa sta gospodarsko in trgovinsko sodelovanje. Po pogovoru z visokimi srbskimi predstavniki bo v sredo skupaj z Vučićem obiskal Novi Pazar, središče večinsko muslimanskega Sandžaka na jugozahodu Srbije, ki ga je označil kot "most med državama".

16 meddržavnih pogodb
Erdogan, Vučić in ministri obeh držav so sicer podpisali 12 meddržavnih pogodb in memorandumov, v sredo pa bodo še štiri. Ob dogovoru o sodelovanju na energetskem področju dogovori odpirajo tudi pot za gradnjo avtoceste med Beogradom in Sarajevom ter Sjenico in Tutinom ter okrepitev trgovinske menjave med državama. Zadevajo pa tudi džamije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Cilj je trgovinsko menjavo z 850 milijonov ameriških dolarjev (720 milijonov evrov) povečati na več kot milijardo, in to še letos, je dejal Vučić na skupni novinarski konferenci. Erdogan je napovedal, da bo turška banka Eksim podprla nova vlaganja v razvoj Srbije, Turčija pa je še posebej zainteresirana za investicije v infrastrukturo. Podpisali so tudi prostotrgovinske sporazume za trgovanje s sončničnim oljem in govedino.

Vučić "ne bo sodeloval z Güllenom"
Vučić je še dejal, da Beograd povsem podpira Erdogana in mu obljubil, da "ne bo sodelovanja s privrženci Fethullaha Gülena", ki ga Ankara obtožuje organizacije neuspelega državnega udara lani, Erdogan pa se je Vučiću zahvalil za takratno podporo.

Ankara se v prizadevanjih za okrepitev vpliva na Balkanu osredotoča predvsem na BiH, ki ima zgodovinske povezave s Turčijo in kjer so Bošnjaki v večini, poroča DPA. Vpliv Turčije je močan tudi v Makedoniji in na Kosovu.

Reuters poroča, da Erdoganov obisk ne bo ostal neopažen v Evropski uniji, kjer diplomati svarijo pred avtoritarnimi težnjami voditeljev zaradi počasnih napredkov v pridruževanju Uniji.

Erdogan in Vučić okrepila gospodarsko sodelovanje