Erdogan se je na razkritja ostro odzval in presodil, da gre za napad na njegovo vlado. Namesto podpore boju proti korupciji je odstavil številne vodilne policiste. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Erdogan se je na razkritja ostro odzval in presodil, da gre za napad na njegovo vlado. Namesto podpore boju proti korupciji je odstavil številne vodilne policiste. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Erdogan bi nasprotnikom lomil roke

Gre za največji korupcijski škandal, povezan s sodelavci premierja Erdogana, ki je na oblasti od leta 2002. V korupcijskem škandalu je tožilstvo do zdaj obtožilo 24 ljudi, med njimi tudi sinova notranjega ministra Muamerja Gulerja in gospodarskega ministra Zaferja Caglayana. Zaradi škandala je Guler Erdoganu že ponudil odstop.

Policija je v torek skupno priprla več kot 50 ljudi, med njimi tudi prvega moža turške banke v državni lasti Halkbank Suleymana Aslana, pri katerem so doma zasegli 4,5 milijona dolarjev v gotovini, skritih v škatlah za čevlje.

Erdogan se je na razkritja ostro odzval in presodil, da gre za napad na njegovo vlado. Namesto podpore boju proti korupciji je odstavil številne vodilne policiste. Skupno naj bi jih zaradi "zlorabe položaja" odstavili kar 70, med njimi načelnika policije v Carigradu. "Vsak naj ve, kje je njegovo mesto," je dejal v nedeljo pred podporniki svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Protestniki zahtevajo odstop vlade
Medtem je v Carigradu množica več tisoč protestnikov zahtevala Erdoganov odstop in odstop celotne vlade. Posredovala je policija, ki je uporabila solzivec in vodne topove.

Po poročanju turškega dnevnika Hurriyet naj bi Erdogan ob napetostih zaradi omenjenega škandala načrtoval temeljito rekonstrukcijo vlade. Premier je že predtem načrtoval spremembe v ministrskih vrstah pred lokalnimi volitvami marca prihodnje leto. Že do konca meseca naj bi zamenjal deset ministrov.

ZDA zanikale, da stojijo za razkritjem
V ozadju afere naj bi sicer stal spor med Erdoganom in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gulenom. Vplivni islamski klerik, ki živi v izgnanstvu v ZDA, ima namreč še vedno precejšen vpliv v turški policiji, tajnih službah in sodstvu.

Turški mediji so poleg tega ugibali, da so k aferi svoje prispevale tudi ZDA, ki naj bi jih razjezile sporne transakcije Halkbank z Iranom. Ankaro naj bi večkrat pozvale, naj prekine nezakonite posle, a niso naletele na posluh. ZDA so to zanikale.

Erdogan bi nasprotnikom lomil roke