Turčija še vedno računa na rusko partnerstvo na področju energentov, vseeno pa išče nove dobavitelje. Foto: Reuters
Turčija še vedno računa na rusko partnerstvo na področju energentov, vseeno pa išče nove dobavitelje. Foto: Reuters

Recep Tayyip Erdogan je dejal, da spor med državama zaradi turške sestrelitve ruskega letala na turško-sirski meji ni vplival na energetsko partnerstvo obeh držav, a je obenem dejal, da Ankara išče nove dobavitelje, s čimer je mislil predvsem na Katar in Azerbajdžan. Prvega je ta teden obiskal Erdogan, Azerbajdžan pa je obiskal turški premier Ahmet Davutoglu.

Turčija od zunanjih dobaviteljev uvozi okoli 90 odstotkov nafte in 98 odstotkov zemeljskega plina za svoje potrebe, je povedal Erdogan, ki je omenil možnost, da bi lahko Turčija zdaj izkoristila tudi svoje vire obnovljive energije.

Glavni energetski dobavitelj Turčije je Rusija, ki vanjo izvaža plin, nafto in premog. Prav tako je Rusija pred sestrelitvijo letala nameravala zgraditi prvo turško jedrsko elektrarno v mestu Akkuyu. Investicija je bila vredna 20 milijard dolarjev. Tudi glede tega projekta naj ne bi bilo znakov, da bodo imele težave z Rusijo vpliv, je dejal Erdogan, poroča Reuters.

Kdo je ustavil projekt Turški tok?
Moskva je medtem ta teden sporočila, da je prekinila pogajanja s Turčijo o plinovodu Turški tok. Erdogan pa je to označil za laž. Po njegovih besedah je bila Turčija tista, ki je zaustavila projekt, in to še pred sestrelitvijo ruskega bojnega letala, ker Rusija ni privolila v turške zahteve.

Kot poroča Reuters, je Rusija sicer uvedla trgovinske sankcije zoper Turčijo. Te vključujejo zamrznitev vlaganja in omejitev uvoza hrane. Rusija je uvažala za okoli milijardo ameriških dolarjev turške hrane in drugih proizvodov letno. "Turčija ne bo propadla zaradi vašega uvoza v vrednosti ene milijarde dolarjev. Komu mar, ali kupujete ali ne? Našli bomo druge vire," je dejal Erdogan.