Stranka AKP turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je na lokalnih volitvah izgubila Ankaro in Carigrad. Foto: Reuters
Stranka AKP turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je na lokalnih volitvah izgubila Ankaro in Carigrad. Foto: Reuters

Na lokalnih volitvah v Carigradu, kjer je Erdogan pred dolgimi leti kot župan začel svoj politični vzpon, je 31. marca zmagal kandidat opozicijskega bloka v sestavi Republikanske ljudske stranke (CHP) in desnosredinske Iyi (Dobra) s podporo prokurdske stranke HDP Ekrem Imamoglu. S tesno prednostjo 15.000 glasov je premagal kandidata AKP-ja Binalija Yilirima.

Turški predsednik Erdogan ni priznal poraza, zato je stranka AKP zahtevala ponovno štetje glasovnic, kar je volilna komisija zavrnila.

Komisija bo prošnjo preučila

"Sledili bomo poti izredne pritožbe ... Zahtevali bomo ponovitev volitev v Carigradu," je dejal namestnik vodje AKP-ja Ali Ihsan Yavuz. Vladajoča stranka trdi, da so bile volitve v Carigradu v nasprotju s pravili, saj so se po njihovih informacijah zgodile kršitve in prevare.

AKP je sicer na volitvah izgubil tudi prestolnico Ankaro.

Pristojne oblasti bodo tako morale preučiti, ali je zahteva AKP-ja utemeljena. Že pred tem je vrhovni volilni svet delno zavrnil zahtevo AKP-ja po ponovnem štetju vseh glasovnic v 38 volilnih okrajih in dopustil, da se ponovno preštejejo le glasovnice v 21 okrajih.