Karmen W. Švegl je poročala že s številnih protestov. Foto: MMC RTV SLO
Karmen W. Švegl je poročala že s številnih protestov. Foto: MMC RTV SLO

V spletni klepetalnici MMC-ja smo gostili dopisnico RTV-ja z Bližnjega vzhoda Karmen W. Švegl, ki je odgovarjala na vprašanja uporabnikov o razmerah v Turčiji po valu protivladnih protestov. Ti so po njenih besedah izgubili pravi zagon, razlog za to pa vidi v tem, da je Turčija razvita država, kjer imajo ljudje službe, opravke in številne dejavnosti.


Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Šveglova je prepričana, da Erdogan sam zagotovo ne bo sestopil z oblasti. "Za zdaj ima nadzor tudi znotraj svoje stranke, privrženci mu še vedno ploskajo. In resnici na ljubo jih je precej več kot nasprotnikov," je povedala dopisnica RTV-ja in pojasnila, da lahko Erdogana pokoplje le gospodarski zlom, in čeprav so protesti vplivali na gospodarstvo, se razmere za zdaj umirjajo.

Erdogan se ne sooča z enotno in močno opozicijo, saj je ta zelo razkropljena in vsem opozicijskim skupinam je skupna le kritika premierja, medtem ko so vzroki zanjo različni. Tudi na protestih so bili ljudje, ki so zahtevali odstop Erdogana, v manjšini in večina jih je od njega zahtevala, da spremeni način vladanja ter prisluhne ljudem, začne resneje jemati civilno družbo.

"Želeli so mu samo postaviti mejo in dati vedeti, da opozicija obstaja. Številni ljudje, ki so protestirali, so na preteklih volitvah glasovali za Erdogana in, zanimivo, veliko jih je dejalo, da bi ga znova volili, saj dobra alternativa ne obstaja. A so ga hkrati pozivali, naj se vendarle spusti na realna tla," je povedala Šveglova.

Turčija ima v Siriji svojo računico
Številni Turki se tudi ne strinjajo z Erdoganovo politiko do Sirije, kjer pa ima Turčija svojo računico in se je postavila na stran Katarja in Savdske Arabije. "Če v Siriji prevladajo suniti, bo torej Sirija postala še zanimivejša partnerica za Turčijo." Svojo računico ima Turčija tudi s Kurdi in mir, ki ga skuša skleniti Erdogan, je ključen. Pri tem je zanimivo tudi sodelovanje z iraškimi Kurdi, ki v Turčijo prodajajo nafto, ne da bi Bagdad kaj imel od tega.

"Turčija pač ima svojo politiko in se ne uklanja ne Zahodu ne Vzhodu. Do zdaj se je ta izkazala za pametno, kako bo vnaprej, pa bomo videli. Erdoganova vsevednost je zagotovo načeta, kritike Nemčije in EU-ja so ga zelo razburile, zato mislim, da se bo začela oddaljevati od Evrope," je dejala gostja MMC-jeve klepetalnice.

"Zanima me samo resnica"
Glede izkušenj s kriznih žarišč je za Šveglovo najnevarnejši Irak, ki se mu počasi približuje Sirija. "Najtežje je tam, kjer človek ne ve več, kdo pije in kdo plača, ko je toliko uporniških skupin in milic, da se hitro lahko znajdeš v osjem gnezdu," je pojasnila in dodala, da se sama najbolj boji ugrabitev. "Vse drugo je bolj ali manj zavestno tveganje, za katerega se trudim, da bi bilo čim manjše."

O samem poročanju s kriznih žarišč je Šveglova dejala, da običajno prisluhne ljudem in da prostor tistim, ki predstavljajo primer širšega vprašanja ali težav večine. Veliko časa porabi predvsem za odločitev, koga objaviti in koga ne, saj meni, da je ta prav ta selekcija novinarstvo. "Te politične debate o proameriških ali proruskih ali ne vem katerih poročilih me ne zanimajo, zanima me samo resnica," je dejala.