Miro Cerar je poudaril, da so koalicijske stranke sprejele sklep, da se proces priznanja palestine nadaljuje. Foto: EPA
Miro Cerar je poudaril, da so koalicijske stranke sprejele sklep, da se proces priznanja palestine nadaljuje. Foto: EPA
Palestina
Ameriške judovske organizacije Slovenijo pozivajo, naj nadaljuje 'kostruktivno vlogo'. Foto: Reuters
Kakšne so lahko posledice priznanja Palestine?
Poziv slovenski vladi naj premisli glede Palestine
Ameriški Judje opozarjajo pred priznanjem Palestine

Predsednik konference Stephen Greenberg in izvršni podpredsednik Malcolm Hoenlein sta "neprijetno presenečena" nad poročili, da bo odbor državnega zbora za zunanjo politiko razpravljal o uradnem priznanju palestinske države. Skrbi ju tudi, da slovenski zunanji minister Karl Erjavec v tem trenutku podpira takšen ukrep.

Kot so poudarili judovski voditelji iz ZDA, bi bilo priznanje Palestine prezgodnje in zelo kontraproduktivno ter bi opogumilo palestinsko oblast za nadaljevanje zgrešene politike, ki se izogiba odgovornosti za mirovna pogajanja o rešitvi krize z Izraelom.

"Slovensko priznanje Palestine ne bo prepričalo Palestincev, naj se vrnejo k pogajanjem, in bo spodkopalo smiseln pristop k rešitvi desetletja dolge krize, kar so neposredna pogajanja med stranema. Povzročilo bo podaljšanje obdobja brez miru," so še opozorili.

Trenutna slovenska zunanja politika glede palestinske državnosti je skladna s prevladujočim mednarodnim pravom in normami ter ogromnim mednarodnim konsenzom v podporo rešitvi s pogajanji, menijo.

Želijo se srečati s slovensko veleposlanico v ZDA
Vodstvo judovskih organizacij napoveduje tudi srečanje s slovensko veleposlanico pri Združenih narodih Darjo Bavdaž Kuret, ki ji bo neposredno preneslo svoje skrbi.

"Upamo, da se bo Slovenija odločila za nadaljevanje konstruktivne vloge s spodbujanjem palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, da se vrne za pogajalsko mizo," so še sporočili judovski voditelji.

Erjavec: To je bilo pričakovano
Zunanji minister Karl Erjavec je ob tem dejal, da gre za pričakovan poziv, saj ameriški Juduje niso naklonjeni priznanju Palestine. "Po drugi strani pa moram povedati, da sem prejel pismo judovskih intelektualcev iz Izraela, ki so v preteklosti zasedali pomembne položaje, tako da se tudi tu kaže razklanost v izraelski družbi," je dejal Erjavec in dodal, da bo parlamentarna komisija v prihodnjem mesecu prejela potrebno gradivo za mednarodno priznanje Palestine.

Cerar: Odločitev so sprejele vse koalicijske stranke
Predsednik vlade Miro Cerar je ob tem dejal, da so odločitev za sprožitev teh postopkov sprejele vse koalicijske stranke, ker pa gre za zahteven proces, je Cerar vsem ministrstvom naročil pripravo poročila o vseh morebitnih pozitivnih in negativnih učinkih takega priznanja. "Priznanje je nekaj, kar je pravično in do česar bi moralo priti, vendar moramo iti v to preudarno," je dejal Cerar.

Kakšne so lahko posledice priznanja Palestine?
Poziv slovenski vladi naj premisli glede Palestine
Ameriški Judje opozarjajo pred priznanjem Palestine