Opazovalca naj bi se v Zabadani zadržala le okoli 30 minut. Foto: Reuters
Opazovalca naj bi se v Zabadani zadržala le okoli 30 minut. Foto: Reuters
Sirija
V Sirijo naj bi kmalu prišlo 300 opazovalcev ZN-a. Foto: EPA

Sirske varnostne sile obstreljujejo mesto Hama, kjer je umrlo najmanj 33 ljudi, številni so ranjeni. Po navedbah sirske opozicije je bil poleg tega en civilist ubit v bližini Damaska, pet vojakov pa v pokrajinah Dera in Hama.

Medtem so opazovalci obiskali mesto Zabadani severozahodno od Damaska. Predstavnik UNMIS-a je dejal, da nameravajo obiskati tudi predmestje mesta Douma in Harasta.

Aktivist v Zabadani je za BBC povedal, da so se opazovalci v mestu ustavili le za okoli pol ure, govorili z nekaj ljudmi ter videli nekaj poškodovanih zgradb. Vojaške tanke v središču mesta so umaknili tik pred obiskom opazovalcev in skrili manj kot kilometer stran. "Tanki se lahko vrnejo v manj kot dveh minutah," je dodal.

V Homsu se zdi, da je prisotnost dveh opazovalcev v zadnjih dneh močno zmanjšala nasilje.

300 opazovalcev v Sirijo prihodnji teden
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je odločil, da se bo namestitev 300 opazovalcev, ki bodo nadzorovali prekinitev ognja v Siriji, začela prihodnji teden. Varnostni svet ZN-a je resolucijo o napotitvi opazovalcev sprejel v soboto, Ban pa je moral pripraviti oceno, ali varnostne razmere v Siriji dopuščajo prihod opazovalcev.

"Razmere so tvegane, vendar verjamemo, da bo prisotnost opazovalcev ZN-a spremenila politično dinamiko na terenu," je odločitev o začetku napotitve opazovalcev komentiral Ahmad Favzi, tiskovni predstavnik odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana.

Namestitev predhodnice 30 opazovalcev bo končana do konca aprila, hitra namestitev preostalih opazovalcev pa je prioriteta.

Namestnik generalnega sekretarja ZN-a za politične zadeve Lynn Pascoe je opozoril, da sirska vlada proti upornikom še vedno uporablja težko orožje, Annanovega mirovnega načrta pa ne izvaja v celoti. Prekinitev ognja ni popolna, kršitve človekovih pravic pa se dogajajo nekaznovano. "To je ključen trenutek za Sirijo," je poudaril v Varnostnem svetu ZN-a.

Sankcije uperjene proti vladajočemu paru
Zunanji ministri Evropske unije so se dogovorili o že štirinajstem krogu sankcij proti Siriji, tokrat želijo Damask kaznovati tudi s prepovedjo izvoza luksuznih predmetov ter blaga z možnostjo uporabe v civilne in vojaške namene v Sirijo. Predsednik Bašar Al Asad in njegova žena Asma, ki jo mediji opisujejo kot "modno ikono" in "glamurozni obraz sirskega diktatorstva", naj bi dojela, da nasilje v Siriji vpliva na njuno razkošno zasebno življenje.

EU naj bi na seznam prepovedanih predmetov, ki bo opredeljen v prihodnjih tednih, na primer uvrstil kakovostna vina in žgane pijače, kaviar, tartufe, modne dodatke in čevlje ter parfume in srebrnino.

Slovenija podpira Annanov načrt
Ministri so razpravljali tudi o logistični pomoči EU-ja pri izvedbi opazovalne misije ZN-a. EU bi lahko pomagal s helikopterji, oklepnimi vozili in satelitskimi posnetki, vendar čaka na to, da mu ZN sporoči, kaj točno potrebujejo.

Odločitev o tem, ali bo v opazovalni misiji v Siriji sodelovala tudi Slovenija, še ni sprejeta, je povedal zunanji minister Karl Erjavec in napovedal, da bo kmalu spodbudil razpravo o tem. "Tudi Slovenija ima kompetentne ljudi, ki bi to bili spodobni opravljati," meni minister.

Slovenija sicer po Erjavčevih besedah intenzivno podpira Annanov načrt, saj je ta po njenem mnenju edina prava politična podlaga za rešitev konflikta, in pozdravlja resolucijo ZN-a o napotitvi opazovalcev.

Erjavec je poudaril, da lahko opazovalne misije bistveno pomagajo pri pridobivanju verodostojnih informacij o tem, kaj se pravzaprav dogaja v Siriji, in izpostavil, da je pogoj za napotitev opazovalcev to, da se jim omogoči prosto in varno gibanje po državi.

Opozoril je na pomen vloge EU-ja po koncu konflikta v Siriji, pri obnovi in razvoju države, ter spomnil, da je Slovenija že v Carigradu med prvimi ponudila možnost sodelovanja pri tem, zlasti prek razminiranja in rehabilitacije žrtev.