Nasprotovanje protestnikov sirskemu režimu se nadaljuje. Foto: Reuters
Nasprotovanje protestnikov sirskemu režimu se nadaljuje. Foto: Reuters
Sirski tank
Sirska vojska ostaja na ulicah mest, čeprav je Damask uradno sprejel Annanov načrt. Foto: EPA

Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi je na sirski državni televiziji zatrdil, da se bije boj za utrditev stabilnosti v državi, ki se pomika v smer prenove. Dodal je, da bo vlada sirskega predsednika Bašarja Al Asada zbrala predloge za proces reform, preprečila pa tudi delovanje tistih, ki jih želijo "sabotirati". Sircem je pojasnil okoliščine sprejema mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana, ki ga je sirska vlada podprla v torek.

Krvavi petek
Čeprav je sirska vlada sprejela Annanov načrt, ki med drugim predvideva takojšnji začetek premirja (začel naj bi veljati v petek), je po trditvah sirskih aktivistov v petkovem nasilju, s katerim Al Asadove sile že več kot leto dni zatirajo protirežimske proteste in upore, umrlo 39 oseb, od tega 32 civilistov.

"Sirska arabska vojska se v sirskih mestih zadržuje zaradi obrambnih razlogov in z namenom ščitenja civilistov," je dejal Makdisi in poudaril, da se bodo oborožene sile iz mest umaknile, ko bosta vzpostavljena "mir in varnost". Sirska vlada in vojska sta namreč prepričani, da sirsko opozicijo sestavljajo "teroristi", ki sodelujejo v zaroti, financirani iz tujine.

Annanov mirovni načrt v šestih točkah:
1.
začetek političnega dialoga ob podpori posebnega odposlanca ZN-a,
2. premierje, ki vključuje umik vojaških enot in težkega orožja s in okoli poseljenih območij,
3. neoviran dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva,
4. izpustitev političnih zapornikov,
5. svoboda gibanja po Siriji za novinarje,
6. spoštovanje pravice Sircev do združevanja in mirnih demonstracij.

Sirska vlada je medtem sprejela tudi zahtevo Združenih narodov, ki želijo v državo napotiti 250-člansko opazovalno misijo za nadzor spoštovanja premirja. Opazovalci naj ne bi bili oboroženi, njihovo varnost pa naj bi zagotavljala sirska vojska. Izbrali jih bodo predvidoma iz vrst misije ZN-a v Libanonu (Finul), opazovalne misije ZN-a na Golanski planoti (FNUOD) in misije ZN-a v Južnem Sudanu. "Najpomembnejša naslednja etapa (Annanovega načrta) bo podpis protokola, ki obravnava vprašanje opazovalcev na način, ki bo prispeval k vzpostavitvi miru v Siriji," je dejal Makdisi.

Preden lahko v Sirijo pride opazovalna misija, mora Annan o sprejetju mirovnega načrta v šestih točkah prepričati še sirsko opozicijo, ki mu je do zdaj nasprotovala, češ da bo vlada premirje izrabila za obračun z nasprotniki režima. Tudi Annan od sirskih oblasti pričakuje, da bo s sovražnostmi najprej prenehala vojska, temu pa naj bi sledila pogajanja o premirju.

Mirovni načrt je zadnja priložnost
Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je Annanov načrt označil kot zadnjo priložnost za prenehanje prelivanja krvi v Siriji in Damask pozval, naj ga sprejme brez odlašanja. "Režim mora razumeti, da bo, če bo zamudil zadnjo priložnost, soočen s strogimi ukrepi mednarodne skupnosti," je opozoril vodja turške diplomacije. Carigrad bo gostil srečanje Prijateljev Sirije, ki bo namenjeno iskanju načinov, kako pomagati sirski opoziciji.