Večina dobrodelne pomoči je vendarle prišla v prave roke, kar je rešilo življenje več milijonov ljudi. Foto: EPA
Večina dobrodelne pomoči je vendarle prišla v prave roke, kar je rešilo življenje več milijonov ljudi. Foto: EPA
Live Aid
S koncertom Live Aid so zbrali 60 milijonov dolarjev pomoči za Etiopijo.

Nekdanja etiopska upornika sta BBC-ju zaupala, da so uporniki Ljudske osvobodilne fronte za Tigray (TPLF) denar od dobrodelnih organizacij pridobivali tako, da so se jim predstavili kot trgovci. Denar pa so nato uporabili za financiranje poskusa izvedbe državnega udara.

Eden izmed upornikov je ocenil, da je 95 milijonov dolarjev zbranih sredstev iz Zahodnih vlad in dobrodelnih organizacij, med njimi tudi Band Aid Boba Geldofa in Live Aid koncerti, končalo v rokah upornikov. O dogodkih v Etiopiji je bila leta 1985 obveščena tudi CIA. V poročilu Etiopija: politični in varnostni vpliv suše so tako zapisali, da je bil denar namenjen v druge namene.

Denar naj bi odtekal tudi zato, ker se je ravno v tistem času Etiopija bojevala z uporniki v provincah Eritreja in Tigray. Zato večji del države ni bil pod državnim nadzorom, piše BBC. Pomoč Zahoda pa je v državo prihajala v obliki hrane in denarja, s katerimi so kupovali žito od etiopskih kmetov, ki so živeli na manj prizadetem območju in so imeli zalogo.

Prostovoljec iz društva Christian Aid Max Peberdy, ki je leta 1984 čez etiopsko mejo prenesel pol milijona dolarjev, ne verjame, da je bil denar res porabljen za nakup orožja. "Od tega je že 25 let in v 25 letih prvič slišim takšne trditve."

Kako so uporniki pretentali prostovoljce?
A ravno trgovec, od katerega je Peberdy kupoval oblačila, je za BBC dejal, da je bil v resnici dolgoletni član TPLF-ja. "Preoblekli so me v muslimanskega trgovca, tako smo jih pretentali," je dejal Gebremedhin Araya, ki je imel pod zgornjimi vrečami žita v resnici vreče napolnjene s peskom. Denar, ki ga je dobil Araya, je predal TPLF-ju, med drugim tudi Melesu Zenawiju, ki je leta 1991 postal premier. Zenawi obtožb ni hotel komentirati.

Podobno zgodbo kot Araya je potrdil tudi nekdanji poveljnik TPLF-ja, ki živi v izgnanstvu na Nizozemskem Aregawi Berhe. "Prostovoljce smo pretentali," je dejal. Od 100 milijonov dolarjev prejetega denarja, ga je šlo kar 95 odstotkov za nakup orožja in utrditev uporniškega gibanja. Veliko denarja, ki je končalo v rokah TPLF-ja, je prejelo Društvo za pomoč Tigraya. Tudi na bančnih računih Band Aida je razvidno, da so takšnim in podobnim organizacijam, ki so bile blizu upornikom, nakazali 11 milijonov dolarjev. Tudi dobrodelno društvo ni hotelo komentirati obtožb.

Zaradi lakote je leta 1984 v Etiopiji umrlo milijon ljudi. Za lakoto so krivili takratni vojaški režim zaradi njegove napačne zemljiške politike, prisilnega izseljevanja milijonov ljudi in prikrivanja izbruha lakote. Režim je bil nato strmoglavljen leta 1991.