Voditelji EU-ja so Rusiji zagrozili z novimi sankcijami. Foto: EPA
Voditelji EU-ja so Rusiji zagrozili z novimi sankcijami. Foto: EPA
Krim
Oboroženi neznanci v vojaških uniformah brez oznak še vedno onemogočajo vstop v oporišča ukrajinske vojske na Krimu. Foto: EPA
Kijev
V Kijevu je potekal shod za enotno Ukrajino. Foto: EPA
Ukrajina
Usoda Krima je nejasna. Foto: Reuters
Krimski Rusi želijo odcepitev

Na kriznem vrhu EU-ja zaradi razmer v Ukrajini so se voditelji držav članic dogovorili za tristopenjsko ukrepanje v odnosih z Rusijo. Odločitev o zamrznitvi pogovorov o vizumski liberalizaciji začne veljati takoj.

Če se Rusija ne bo odzvala na pozive k diplomatskim pogovorom z Ukrajino, bodo sledile nove sankcije. Na drugi stopnji bodo usmerjene proti posameznikom, ki jim bodo zamrznili premoženje in prepovedali potovanja v EU. Ob stopnjevanju napetosti v Ukrajini pa bodo na tretji stopnji uvedli trgovinske in finančne sankcije.

Razmere v Ukrajini je treba umiriti, če Rusija ne bo ukrepala v tej smeri, bo to imelo resne, daljnosežne posledice za odnose med EU-jem in Rusijo, je opozoril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

"V zadnjih dneh smo bili priča verjetno najresnejši preizkušnji za varnost na naši celini po vojni na Balkanu," je dejal Van Rompuy.

Vrh EU-ja je Rusijo pozval k umiku oboroženih sil, odločitev krimskega parlamenta za referendum o priključitvi Krima k Rusiji pa je označil za "nezakonitega". Poleg tega je ostro obsodil neizzvano kršenje suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Vrha se je udeležila tudi predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek, ki je poudarila, da Slovenija podpira reševanje spora po mirni poti, s političnim dialogom, ki bi se moral začeti čim prej, saj bi bili vsi drugi scenariji bistveno bolj boleči za vse. Bratuškova je tudi izpostavila, da je za prehod v drugo in tretjo fazo sankcij proti Rusiji potreben nov dogovor vrha Unije.

Krimski parlament prosi za priključitev Rusiji
"Krim je bil in bo ostal del Ukrajine,"
je zatrdil ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, ki je odločitev krimskega parlamenta o referendumu za priključitev Rusiji označil za nezakonito.

Poslanci regionalnega parlamenta na Krimu so zaprosili ruskega predsednika Vladimirja Putina za pridružitev polotoka Rusiji in za 16. marec razpisali referendum, na katerem se bodo prebivalci odločali o odcepitvi.

Kolumna Špele Šipek:

Ukrajina - bliže, kot se zdi.

Putin je bil o prošnji krimskega parlamenta že obveščen in bo o njej razpravljal na seji sveta za nacionalno varnost.

Jacenjuk je med obiskom v Bruslju odločitev o referendumu označil za neustavno. Rusko stran je pozval, da preneha podpirati separatiste. Opozoril je, da se bo Ukrajina odzvala ob morebitnem zaostrovanju razmer.

"Predsednik Putin, gospod Putin, podrite ta zid, zid ustrahovanja in vojaške agresije. Zgradimo novo vrsto odnosa med Ukrajino in Rusijo. Pripravljeni smo sodelovati, nismo pa se pripravljeni predati in biti podrejeni Rusiji," se je glasil poziv ukrajinskega premierja.

Poteza krimskega parlamenta bo verjetno še povečala napetosti med diplomati, ki pospešeno iščejo rešitev krize za pogajalsko mizo.

Tudi začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je v kratkem televizijskem nagovoru referendum označil za neustaven in za zločin v organizaciji ruske vojske. Napovedal je, da bo ukrajinski parlament začel postopke za razpustitev krimskega parlamenta in ustavitev referenduma.

Ostre besede na relaciji Moskva - Washington
Rusko zunanje ministrstvo je za nizkotno propagando označilo komentar ameriškega State Departmenta na Putinova stališča do Ukrajine. Moskva je ZDA obtožila cinizma in nesprejemljive arogance. Ameriško zunanje ministrstvo je v sredo izjave ruskega predsednika označilo za plod domišljije.

Na Putinovo trditev, da ruska vojska na Krimu ščiti le svoje vojaške objekte, medtem ko so druge položaje na polotoku zavzele skupine državljanov, so Američani odgovorili, da gre za dobro oborožene pripadnike ruskih varnostnih sil.

Med drugim so v Washingtonu spomnili Putina, da ni res, da nova ukrajinska vlada ne spoštuje sporazuma med nekdanjo opozicijo in nekdanjim predsednikom Viktorjem Janukovičem, saj ta sporazuma niti ni podpisal, ampak je pripravil kovčke in pobegnil.


Dogodki v povezavi z Ukrajino si hitro sledijo, zato bomo na MMC-ju najnovejšo krizo spremljali s posebno aplikacijo, kjer boste lahko izvedeli vse najnovejše informacije o dogajanju na terenu, spremljali dogajanja na družbenih omrežjih ter slišali oz. videli poročila naših televizijskih in radijskih kolegov.

Krimski Rusi želijo odcepitev