Ti so bili na seznam sankcij uvrščeni zaradi "dejavnega podpiranja ukrepov in izvajanja politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine", je sporočil Svet EU-ja.

Med osebami, ki so bile dodane na seznam sankcij, so tudi uslužbenci organov kazenskega pregona – sodniki, tožilci in varnostni uradniki –, odgovorni za "izvajanje ruskega prava na nezakonito priključenih ozemljih Krima in Sevastopola", je sporočil Svet EU-ja, v katerem so zastopane države članice.

Na seznamu se je med drugimi znašel Leonid Mihajljuk, vodja obveščevalne agencije FSB na Krimskem polotoku, kot tudi več sodnikov in preiskovalcev, ki so delovali proti nasprotnikom nezakonite priključitve Krima. Njihova imena so bila danes objavljena v Uradnem listu EU-ja.

"Ti posamezniki so sprejemali pristranske odločitve v politično motiviranih zadevah in kazensko preganjali ali zatirali nasprotnike nezakonite priključitve Krima in Sevastopola," so zapisali.

Z današnjo odločitvijo je tako EU uvedel sankcije proti skupno 185 posameznikom in 48 pravnim subjektom. Za osebe na seznamu velja zamrznitev sredstev in prepoved potovanja v EU ali tranzit skozi Unijo.

Unija je sankcije v povezavi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, prvič uvedla marca 2014.

Evropska unija ne priznava nezakonite priključitve Krima in mesta Sevastopol Rusiji. Poleg tega EU še naprej podpira ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, so še zapisali v sporočilu.