Foto:
Foto:
Evropa je pobudo Osame bin Ladna označila za nesmiselno.

Arabska televizija je namreč predvajala zvočni posnetek, na katerem domnevni glas bin Ladna ponuja Evropi mir, če ta preneha napadati muslimane.

Madridski bombni napadi naj bi bili povračilo za špansko sodelovanje v napadih v Iraku, Afganistanu in Palestini. Romano Prodi je ponudbo zavrnil, saj se ni mogoče pogajati ob grožnji s terorjem. Tudi predstavniki britanske vlade so poziv skrajnežev na premirje označili za absurdno. Poskus bin Ladna naj bi bila želja izkoristiti medatlantska nestrinjanja o posegu v Iraku. Bin Laden, vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida, napoveduje, da bo premirje trajalo tri mesece in da ga bo mogoče podaljšati. Začeti pa bo veljalo, "ko bo zadnji vojak zapustil naše države". Glas na posnetku še trdi, da premirja ne nameravajo ponuditi ZDA.

Osrednje sporno vprašanje je zasedba Palestine
"Dejali so, da bomo ubijali zaradi ubijanja, toda realnost je pokazala, da so lagali," je povedal domnevni bin Laden. "Rusi so bili ubiti, potem ko so v 80. letih napadli Afganistan in Čečenijo, Evropejci, ko so zasegli Irak in Afganistan, ter Američani v New Yorku, potem ko so podprli Jude in njihovo zasedbo Arabskega polotoka," je še dejal.

Ameriška politika naj bi ignorirala resnični problem, ki pa je zasedba Palestine. Za izraelski umor duhovnega vodje Hamasa šejka Ahmeda Jasina domnevni glas Osame bin Ladna obljublja maščevanje. Za posnetek je ameriška obveščevalna agencija Cia ocenila, da je verjetno avtentičen.

Evropa zavrnila dialog s teroristi
Mnenje predsednika Evropske komisije Romana Prodija je, da se ob grožnji s terorjem ne sporazumeva. Britanski predstavniki so poziv označili za absurden, pogajanja z Al Kaido pa za nemogoča. Nemška vlada je odgovorila, da se s kriminalci, kot je bin Laden, ne bo pogajala, francoski predsednik Jacques Chirac pa je zavrnil kakršno koli barantanje s teroristi. Italijanski zunanji minister Franco Frattini se je na izjavo odzval prvi in jo zavrnil kot popolnoma nemogočo.