Konservativni kandidat za predsednika Abrucev Marco Marsilio, ki ga je podpirala Liga ‒ tudi z večkratnimi predvolilnimi nastopi Salvinija v deželni prestolnici L'Aquila ‒, je v nedeljo prejel skoraj 50 odstotkov glasov, kažejo začasni izidi volitev, ki jih številni vidijo kot preizkus pred majskimi volitvami v Evropski parlament. Volitev se je udeležilo 53 odstotkov od skupno 1,2 milijona volilnih upravičencev.

Marco Marsilio (na sredini) je prejel skoraj 50 odstotkov glasov. Foto: EPA
Marco Marsilio (na sredini) je prejel skoraj 50 odstotkov glasov. Foto: EPA

Marsilio, ki je sicer kandidiral za prav tako desno stranke Bratje Italije in stranko Naprej, Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, je tako dobro unovčil obnovitev zavezništva z Ligo, čeprav na vsedržavni ravni njegova stranka ostaja v opoziciji.

Liga je dobila skoraj 28 odstotkov glasov, največ med posamičnimi strankami, izid pa pomeni, da je v primerjavi z lanskimi parlamentarnimi volitvami podvojila podporo. Izid glasovanja v Abrucih pomeni tudi potrditev vzpona priljubljenosti nacionalistične, protimigrantske stranke.

Na drugo mesto se je na volitvah uvrstil kandidat za deželnega predsednika s podporo levosredinske koalicije, podpredsednik vrhovnega sodniškega sveta v odhodu, Giovanni Legnini. Po začasnih izidih je pobral dobrih 31 odstotkov glasov. Za Demokratsko stranko, ki ga je podpirala, pa je na drugi strani glasovalo le 11 odstotkov volivcev.

Populistično Gibanje petih zvezd je na drugi strani zasedlo zgolj tretje mesto, pri čemer je njegova kandidatka za deželno predsednico Sara Marcozzi prejela manj kot 20 odstotkov glasov, kar je veliko nazadovanje glede na lanske parlamentarne volitve ‒ tedaj je Gibanje petih zvezd v Abrucih pobralo 40 odstotkov glasov. Stranki ni pomagalo niti sodelovanje predsednika gibanja Luigija Di Maia v kampanji. Poraz Marcozzijeve velja za znak upadanja priljubljenosti Gibanja petih zvezd, ki ga očitno ogroža konkurenca v Rimu sovladajoče Lige. Kot menijo komentatorji, bi lahko Salvinija zaradi uspeha na deželnih volitvah zamikalo, da vladno zavezništvo prekine in terja nove volitve.

Vlado v Rimu oz. vladajoči stranki nov preizkus čaka 24. februarja, ko bodo deželne volitve na Sardiniji.